Assad: Guvernul sirian, pregătit să negocieze "orice aspect" în discuţiile de pace

Pe fondul unui armistiţiu fragil în Siria şi a unor discuţii de pace propuse cu rebelii, preşedintele sirian Assad a declarat că este pregătit să negocieze orice element. El a adăugat că înlăturarea sa de la conducerea ţării necesită discuţii pe tema Constituţiei şi a unui referendum în acest sens.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Joseph Eid/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.01.2017

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că este pregătit să negocieze “orice aspect” în discuţiile de pace cu rebelii, propuse să aibă loc în această lună, în ciuda fragilităţii armistiţiului actual.

Discuţiile intermediate de Rusia, aliată a Siriei, şi de Turcia, care susţine forţele rebele moderate, ar trebui să aibă loc în Kazahstan înainte de sfârşitul lunii ianuarie, dar săptămâna trecută grupurile de opoziţie au precizat că au suspendat procesul din cauza loviturilor aeriene continue ale guvernului pe cuprinsul ţării arabe.

În comentariile făcute pentru mass media franceză, ce au fost publicate luni, Assad a declarat că armistiţiul la nivel naţional a fost încălcat de rebeli de câteva ori. În plus, el a apărat eforturile depuse de armata guvernamentală pentru a recaptura o vale ocupată de rebeli în apropiere de Damasc, unde principala sursă de apă potabilă către capitală a fost blocată.

Întrebat dacă doreşte să se retragă de la conducerea ţării – o cerere asupra căreia au insistat rebelii de-a lungul războiului sirian ce durează de aproape 6 ani – Assad a declarat: “Da, dar poziţia mea este legată de Constituţie”.

“Dacă [opoziţia] doreşte să discute acest lucru, atunci ei trebuie să discute despre Constituţie”, a susţinut el. Orice chestiune legată de Constituţie trebuie să fie supusă unui referendum şi poporul va alege orice preşedinte, a adăugat el.

Poziţia lui Assad în războiul sirian a fost puternic consolidată după recapturarea oraşului nordic Alep din mâinile forţelor rebele. Oraşul a fost ultima fortăreaţă urbană rebelă din ţară.

ONU a declarat că bombardamentele necruţătoare susţinute de ruşi asupra cartierelor controlate de rebeli în oraşul Alep, care au părut să vizeze infrastructura civilă precum spitale şi brutării, ar putea fi considerate crime de război.

Dacă discuţiile de pace continuă, nu este clar cine va reprezenta grupurile de opoziţie siriene. Nu a fost stabilită nicio dată fixă pentru negocierile care ar trebui să aibă loc în Astana.

Câteva runde de discuţii intermediate de ONU au eşuat până acum să aducă pacea în ţara arabă.

Războiul civil a provocat moartea a peste 400.000 de persoane şi strămutarea a aproximativ jumătate din populaţia siriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor