Asociaţia Ziariştilor Independenţi protestează împotriva abuzurilor din Radiodifuziune

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR) împreună cu Grupul de Dialog Social (GDS) protestează împotriva concedierii abuzive a lui Adrian Moise, reprezentantul salariaţilor din Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), informează reprezentanţii celor două ONG-uri într-un comunicat de presă remis redacţiei Epoch Times.
Sediul Radiodifuziunii Române (Epoch Times România)
Ana Petrescu
24.04.2013

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR) împreună cu Grupul de Dialog Social (GDS) protestează împotriva concedierii abuzive a lui Adrian Moise, reprezentantul salariaţilor din Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), informează reprezentanţii celor două ONG-uri într-un comunicat de presă remis redacţiei Epoch Times.

"În urma dezbaterii cu tema "Cum mai poate fi apărată libertatea presei astăzi? Cazul Societăţii Române de Radiodifuziune", organizată de AZIR şi GDS luni, 22 aprilie 2013, în preajma ZILEI MONDIALE A LIBERTATII PRESEI (3 Mai), membrii Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România şi ai Grupului de Dialog Social au decis să protesteze împotriva abuzurilor la care este supus domnul Adrian Valentin Moise reprezentant ales al salarialilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, vicepreşedinte al Federaţiei Jurnaliştilor MediaSind, preşedinte al Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România, şi să solicite anularea deciziei neîntemeiate de concediere a acestuia de către o comisie alcătuită ad-hoc, prin ordinul PDG nr. 259/17.04.2013, un act grav, fără precedent în Societatea Română de Radiodifuziune post-decembristă.

Ca urmare, membrii AZIR şi GDS au decis să deschidă o listă de susţinere a lui Adrian Valentin Moise, care poate fi semnată de oricine doreşte să pledeze pentru această cauză, se arată în comunicatul remis de AZIR către Epoch Times.

Protestul celor două organizaţii neguvernamentale a fost înaintat şi către Parlamentul României, Comisiile pentru Cultură, Artă şi Mijloace de Informare în Masă şi Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor.

De asemenea, documentul a fost înaintat şi către Guvernul României, respectiv premierului Victor Ponta, Preşedinţiei, Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor.

Actul prin care cele două organizaţii non-guvernamentale protestează este semnat de preşedintele AZIR, Teodora Stanciu şi preşedintele GDS, Magda Cârneci.

Scurt istoric

Preşedintele Sindicatului Unit al Salariaţilor din Radio România, Adrian Valentin Moise a fost concediat abuziv, la iniţiativa preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), Ovidiu Miculescu, anunţă Naşul TV.

Potrivit sursei mai sus citate, hotărârea a fost luată pe baza unei aşa-zise cercetări disciplinare, ce a durat mai bine de şase ore, în care membrii comisiei i-au solicitat liderului sindical, Adrian Moise, să demonstreze că este nevinovat pentru nişte fapte pe care acesta nu le-a săvârşit.

"Comitetul Executiv al FRJ MediaSind a condamnat practicile securiste ale conducerii SRR, considerând că vicepreşedintele organizaţiei, Adrian Moise, a fost sancţionat deoarece a protestat împotriva diminuării nelegale a veniturilor angajaţilor SRR (prin încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media), că Sindicatul SUS-RadioRomania a sesizat Agenţia Naţională de Integritate privind incompatibilitatea preşedintelui – director general al SRR în deţinerea unor funcţii, precum şi pentru că a condamnat în mod public faptul că la conducerea SRR a fost numit Ovidiu Miculescu, o persoană care a semnat în anul 1987 un angajament cu fosta Securitate, pentru a-i urmări pe jurnalişti", relevă un comunicat de presă remis de FJR MediaSind sursei menţionate.

De asemenea, Comitetul Executiv al FJR MediaSind a mai precizat că va susţine orice acţiune în faţa instanţelor de judecată civile şi penale împotriva abuzurilor conducerii SRR.

În plus, "FRJ MediaSind face un apel către salariaţii din SRR să anunţe orice presiune făcută de persoane din conducere asupra membrilor de sindicat, în vederea depunerii de plângeri penale împotriva administraţiei Miculescu. Nu în ultimul rând, FRJ MediaSind solicită Parlamentului şi celorlalte instituţii abilitate să cerceteze în regim de urgenţă faptele sesizate de organizaţiile interne şi internaţionale din mass-media faţă de situaţia din Radioul Public, instituţie plătită din banii cetăţenilor", se mai menţionează în document.

De asemenea, Arne Konig, preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor a transmis, pe data de 17 aprilie, către Parlamentul României, Comisiile de Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă şi Comisiilor pentru cercetarea abuzurilor, o scrisoare în care susţine cererea FJR MediaSind de a demara o anchetă asupra conducerii SRR pentru abuzurile semnalate.

Spargere la sediul sindicatului din Radio România

FRJ MediaSind a anunţat, într-un comunicat remis televiziunii Naşul TV, că sediul Sindicatului Unit al Salariaţilor din Radio România a fost spart. În urma incidentului, o echipă de criminalişti a demarat o investigaţie.

Spargerea s-a petrecut la doar cinci zile după ce Adrian Valentin Moise, liderul sindicatului, a fost concediat în mod abuziv de conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

"Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind solicită sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi Parlamentului European pentru a stopa abuzurile administraţiei conduse de Ovidiu Miculescu, preşedintele – director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, împotriva conducerii Sindicatului Unit al Salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune(SUS SRR).

După ce administraţia Miculescu l-a concediat zilele trecute pe preşedintele Sindicatului Unit din SRR, reprezentant al salariaţilor în Consiliul de administraţie al SRR şi vicepreşedinte domeniu radio FRJ MediaSind, Adrian Moise, în urma unui simulacru de cercetare disciplinară, astăzi, 22 aprilie 2013, au continuat ilegalităţile împotriva conducerii sindicatului. În timp ce se afla internat în spital, liderul sindical a fost sunat de colegi şi informat că a fost rupt sigiliul de la camera unde sindicatul îşi are sediul. Întrucât în încăpere se aflau toate documentele organizaţiei iar administraţia SRR nu deţinea nicio hotărâre judecătoarească definitivă de evacuare a SUS SRR din sediu, a fost apelat serviciul 112. O echipă a secţiei 3 poliţie s-a deplasat în zonă şi a constatat că, într-adevăr, sesizarea se confirmă şi că a fost schimbată yala de la intrare.

Având în vedere aceste fapte săvârşite cu încălcarea Constituţiei României, a Codului Penal, a Convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind cere sprijinul OIM, Parlamentului European şi Comisiei Europene pentru a convinge autorităţile române să oprească abuzurile conducerii radioului public, instituţie plătită din banii cetăţenilor.

Menţionăm că recent preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Arne Konig a adresat o scrisoare Parlamentului României pentru a se ancheta conflictul declanşat în SRR prin concedierea ilegală a reprezentantului salariaţilor din Consiliul de Administraţie şi preşedintele SUS SRR, Adrian Moise. Acest conflict a fost generat de faptul că liderul de sindicat a protestat faţă de diminuarea ilegală a veniturilor angajaţilor din radio, a sesizat Agenţia Naţională de Integritate privind incompatibilitatea preşedintelui – director general al SRR, Ovidiu Miculescu, şi a condamnat public faptul că la conducerea radioului public a fost numită o persoană care a semnat în 27.03 1987 un angajament cu fosta securitate (Dosarul de fond R 94603) pentru a-i urmări pe jurnalişti", se arată în comunicatul semnat de Comitetul Executiv al FRJ MediaSind.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor