Asociaţia ”Centrul Dezvoltării Sociale” – ”locuinţe sociale” sau escrocherie?

Tatiana Chiriac
02.03.2012

Asociaţia Obştească „Centrul Dezvoltării Sociale”, care în februarie 2011 a demarat proiectul „Locuinţe sociale”, califică drept neîntemeiate acuzaţiile de escrocherie pe care i le aduce Procuratura Generală.

Managerul proiectului „Locuinţe sociale”, Anatol Ţuncu, a menţionat, vineri, într-o conferinţă de presă la Agenţia „Infotag”, că toate acuzaţiile de escrocherie nu sunt altceva decât „o încercare de a intimida reprezentanţii Asociaţiei şi de a împiedica desfăşurarea proiectului, care prevede construcţia apartamentelor pentru categorii social vulnerabile”.

„Despre acuzaţiile care ni se aduc am aflat din presă. Cum putea fi iniţiat un dosar penal pe numele Asociaţiei în condiţiile în care noi nu am fost puşi la curent cu acest fapt, iar la Asociaţia nu s-au efectuat nici un fel de controale de către procurori?”, s-a întrebat el.

„Proiectul iniţiat prevedea construcţia apartamentelor de către investitorii străini şi cei locali, fără ca beneficiarii să achite primă rată. Pentru a primi finanţare din partea investitorilor şi a demara construcţia aceştia ne-au impus anumite condiţii, inclusiv ca numărul total al beneficiarilor să fie de cel puţin 4 mii de persoane, suprafaţa locuinţelor cu o încăpere să nu depăşească 37 m.p., a celor cu două încăperi – 52 m.p., iar a celor cu trei încăperi – 72 m.p. În prezent suntem în faza de iniţiere a proiectului, însă procurorii au prezentat informaţiile de parcă am fi în faza finală”, a spus managerul.

Potrivit lui, toţi beneficiarii proiectului vor începe să restituie investitorului costul apartamentului doar în momentul în care vor intra în locuinţă. „Achitarea banilor se va face timp de 35 de ani cu o dobândă anuală de 6%. În momentul în care costul apartamentului va fi achitat integral beneficiarii vor intra în posesia locuinţei. Această practică este una foarte întâlnită în străinătate”, a afirmat el.

Solicitat de corespondentul Infotag să-i nominalizeze pe investitorii dispuşi să finanţeze proiectul, managerul a spus că nu poate divulga numele acestora, crezând că informaţia respectivă ar putea fi folosită în defavoarea Asociaţiei. El a declarat doar că investitorii provin din UE, SUA, Japonia şi Israel.

Anatol Ţuncu mai susţine că pentru realizarea proiectului, Asociaţia va colabora activ cu autorităţile publice locale pentru ca acestea să ofere teren pentru construcţie. „Sperăm ca în primăvara aceasta să înceapă construcţia primului bloc de acest gen în capitală. Până în prezent, circa 3 mii de persoane au depus cereri de participare la proiect”, a precizat Ţuncu.

El a respins acuzaţiile procurorilor, potrivit cărora fiecare beneficiar, la scrierea cererii de participare la proiect este obligat să achite o taxă de 53 de lei. „Pentru a putea dezvolta proiectul noi solicităm beneficiarilor să facă donaţii benevole. Unul poate face o donaţie de 50 de lei, altul de 100 lei, iar altul nu dă nici un leu”, a spus sursa citată.

Întrebat de reporterul Infotag câţi bani au fost colectaţi până acum din aceste donaţii Anatol Ţuncu a răspuns că nu deţine aceste informaţii.

Voluntara Asociaţiei, Larisa Tracenco, a amintit că potrivit legislaţiei, fiecare cetăţean care a împlinit vârsta de 18 ani trebuie asigurat cu spaţiu locativ. „Statul nu îşi îndeplineşte aceste atribuţii, iar atunci când oamenii dau dovadă de iniţiativă şi încearcă să-şi rezolve singuri problemele locative sunt acuzaţi de escrocherie”, s-a arătat indignată Tracenco.

Amintim că Procuratura Generală a anunţat, zilele trecute, că a intentat un dosar penal Asociaţiei „Centrul Dezvoltării Sociale”. Potrivit procurorilor, circa 600 de persoane au achitat Asociaţiei cite 53 de lei pentru completarea cererii de participare la proiect, în total fiind acumulaţi circa 30 mii lei. Procurorii spun că banii au fost colectaţi ilegal, pentru că Asociaţia nu dispune de terenuri pentru construcţia apartamentelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor