Asistenta care a făcut greva foamei pentru a expune cangrena din sistem a fost "executată"

După ce în august a suferit de foame pentru a semnala condiţiile precare din spital, condiţii care afectează nu doar cadrele medicale ci şi pacienţii, acum Mariana Luceanu s-a trezit pur şi simplu dată afară.
Greva foamei în faţa Spitalului Universitar
Greva foamei în faţa Spitalului Universitar (Epoch Times România)

Mariana Luceanu - asistenta care, alături de colegul său Daniel Simion, a făcut în această vară greva foamei pentru a semnala neregulile din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti - s-a trezit joi cu contractul de muncă desfăcut.

Motivul oficial al desfacerii contractului de muncă este faptul că Luceanu ar fi lipsit nemotivat 4 zile de la serviciu, în acele zile asistenta fiind în greva foamei. Cadrul medical făcuse cerere de concediu înainte să i se alăture colegului său Daniel Simion în greva foamei şi, potrivit declaraţiilor sale, nu i s-a comunicat faptul că cererea i-a fost respinsă.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Silvia Nica, a confirmat, pentru hotnews.ro, că decizia privind desfacerea contractului de muncă a asistentei Mariana Luceanu a fost luată în Comisia de disciplină a spitalului, pe motiv că asistenta a lipsit de la lucru în timpul programului.

Reamintim în acest context că cercetarea disciplinară a Marianei Luceanu fost una cu cântec. Asistenta, după ce a trecut prin calvarul grevei foamei, s-a trezit chemată în comisie disciplinară, comisie la care presa nu a fost primită deşi este înregistrată ca avertizor public.

Atunci când reporterii noştri au încercat să asiste la şedinţa disciplinară, au fost opriţi de agentul de pază al Spitalului, încălcându-se astfel legea avertizorilor publici care permite prezenţa presei la şedinţele în care sunt audiaţi avertizorii. Mai mult, la finele şedinţei comisiei, dnei Luceanu nu i s-a permis să iasă din spital să acorde un interviu presei ţinute la uşă... Merită precizat că asistenta a refuzat să răpundă la întrebările comisiei şi a cerut convocarea unei noi şedinţe în condiţiile în care accesul jurnaliştilor n-a fost permis iar ea n-a fost însoţită de avocat.

Context

Reamintim că în august a.c., asistentul Daniel Simion a intrat în greva foamei după ce angajaţii Spitalului Universitar Bucureşti au fost puşi să aleagă de bunăvoie între sporuri şi voucherele de vacanţă, cu toate că au dreptul legal la amândouă. La momentul respectiv, indignaţi că, pe lângă faptul că lucrează în condiţii precare mai sunt puşi să şi aleagă la care dintre drepturile lor să renunţe, mai mulţi asistenţi şi infirmiere au ieşit în curtea spitalului la proteste spontane, iar Daniel Simion a intrat în greva foamei.

Nemulţumirile lui vizau mai mult decât voucherele, erau legate de situaţia gravă din spital în ansamblul său. Mai exact, asistentul reclama faptul că, deşi spitalul primeşte bani grei de la buget, din spital lipsesc dezinfectanţii, se operează cu truse ruginite, asistenţii n-au unde face un duş şi pleacă acasă cu bacterii pe ei, că se resterilizau firele de electro, deşi aveau ţesut ars pe ele, şi aşa se foloseau, plăcile de electrocauter se foloseau una la 10-15 pacienţi, lamele de bisturiu erau puţine, un bloc operator stă nefolosit de 10 ani în timp ce medicii operează în condiţii precare etc.

Ulterior, Mariana Luceanu, asistent anestezist, a intrat şi ea în greva foamei. Preţul a fost desfacerea contractului de muncă.

Care va fi preţul pentru Daniel Simion încă nu se ştie, dar asistentul s-a plâns că după greva foamei a fost şi el ţinta unor şicane şi intimidări.