"Aroganţă pe bani publici" - Deplasările lui Iohannis cu un avion de lux ca al lui Elon Musk, subiect de dezbatere aprinsă

Avionul cu care zboara Klaus Iohannis (BoardingPass, Facebook)
Andrei Pricopie
10.07.2024

Deplasările oficiale ale preşedintelui Klaus Iohannis în afara ţării, cu un avion de lux închiriat, continuă să inflameze spiritele în rândul opiniei publice. Dezbaterea pe această temă a ajuns şi în platoul Digi24, unde viziunile celor din opoziţie şi de la putere s-au arătat diametral opuse.

Jurnalistă: Se caută variante pentru a strânge bani la buget, pentru a reduce evaziunea fiscală. Şi noi avem imaginea unui preşedinte care zboară cu avionul privat de fiecare dată când apare o deplasare externă, şi de această dată, un avion folosit în mod normal de un miliardar, spune Boarding Press – de Elon Musk, nu de orice miliardar.

Cristian Seidler (USR): Aroganţă pe bani publici. Asta e noţiunea pe care o voi spune tare, de mai multe ori în această emisiune, cu justificare. (...) Pe de altă parte, observ un mare noroc. Şi şeful statului şi preşedintele Senatului au mare noroc că n-au prins ziua grevei Tarom. Că dacă prindeau ziua grevei Tarom, dar cumva au reuşit uite aşa să se strecoare, nu mai ajungea nici unul, nici altul în America, ce ne făceam. Asta denotă.

Jurnalistă: Înţeleg că preşedintele a prins greva, doar că s-au urcat în avionul privat. Miniştrii au mers cu avionul militar.

Cristian Seidler: De asta vă spun că trăim într-o Românie a aroganţei. Şi veţi vedea că, din păcate, voi fi nevoit să revin la această chestiune. Nimic în acest sfert de oră pe care l-am petrecut în această emisiune n-a fost despre cetăţeni. A fost despre politicienii care merg cu avionul, în timp ce cetăţenii stau pe aeroporturile din ţară.

Jurnalistă: Domnule Fenechiu, preşedintele Klaus Iohannis zboară de fiecare dată într-o deplasare externă cu un avion privat scump. De ce nu i-a luat şi pe miniştri?

Daniel Fenechiu: Nu pot să vă răspund la această întrebare, însă pot să vă spun un lucru şi aici, cred că am un consens, în orice caz, cu colegii din Senat avem un consens. Este regretabil faptul că, în momentul de faţă, nu avem o aeronavă care să deservească statul român, care să fie cumpărată de Tarom şi care, în momentul în care e nevoie de o vizită oficială, să poată să o deservească şi care, între vizitele oficiale şi alte lucruri, să fie cumpărată de Tarom. Cred că suntem singura ţară europeană care, cu o ipocrizie ordinară, nu avem o aeronavă pentru instituţiile statului. Nu mă refer la Air Force One, nu mă compar cu Statele Unite, dar Bulgaria are aeronavă, Ungaria are aeronavă, Cehia are aeronavă, pe care compania lor de linie o deserveşte şi care, în momentul în care e nevoie de o cursă oficială, pleacă pe cursa oficială.

Jurnalistă: Dacă e aşa o prioritate şi am fi avut banii aceştia, de ce nu s-au cumpărat?

Daniel Fenechiu: Banii aceştia au fost de foarte multe ori. De ce nu s-au cumpărat? Au fost discuţii în spaţiul public şi, în general, miniştrii transporturilor nu au avut suficientă verticalitate şi suficientă voinţă ca să ia o decizie. Eu nu-mi doresc să fiu popular. În momentul în care ştiu că fac un lucru bun, mi-l asum. Pe toate calculele posibile şi imposibile...

Jurnalistă: Domnule Fenechiu, preşedintele n-a vorbit deschis despre aceste curse pe care le acceptă. Putea să nu accepte dacă era...

Daniel Fenechiu: Nu e vorba de preşedinte. Pentru că ordonatorul de credite este prim-ministrul. Ce putea preşedintele? Să cumpere o aeronavă pentru Tarom? Hai să fim serioşi.

Jurnalistă: Eu vorbesc de discuţie. Nu o duceţi doar pe jumătate de adevăr, că nimeni nu a spus asta. Eu v-am întrebat dacă tot era o prioritate, de ce nu aţi început cu asta?

Daniel Fenechiu: S-a început şi, dacă vă uitaţi în spaţiul public, au fost discuţii.

Jurnalistă: Iar de preşedinte, vă spuneam, că de câte ori a fost întrebat despre aceste cheltuieli, nici măcar răspunsul pe care mi l-aţi dat dumneavoastră nu l-a dat. Preşedintele s-a ascuns în spatele unei secretomanii. Domnule Hopincă, de ce ministrul Transporturilor nu iniţiază o aeronavă? Pentru că a vorbit despre asta Sorin Grindeanu, dar a ales să nu-l critice pe preşedinte pentru călătoriile cu acest avion privat.

Rareş Hopincă: Sunt două lucruri diferite. Pe de o parte, faptul că noi nu avem o aeronavă care să deservească instituţiile statului este o realitate. Prim-ministrul, preşedintele ţării, având în vedere prerogativele constituţionale, trebuie să călătorească şi în afara ţării. Trebuie să călătorească cu un mijloc de transport. Şi Administraţia Prezidenţială, împreună cu preşedintele, decid cu ce mijloc de transport călătoresc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor