Statele arabe din Golf îşi retrag observatorii din Siria

Epoch Times România
24.01.2012

Statele arabe din Golf au anunţat că vor urma exemplul Arabiei Saudite şi îşi vor retrage observatorii din misiunea Ligii Arabe în Siria, relatează BBC News.

Consiliul de Cooperare din Golf (CCG) nu vrea ca observatorii săi să fie "martori falşi la crime comise împotriva civililor", a scris anterior, un ziar din Kuwait.

Duminică, Damascul a respins un plan al Ligii Arabe, în baza căruia preşedintele Bashar al-Assad urma să îi predea puterea adjunctului său.

Anterior, Arabia Saudită a anunţat că îşi retrage observatorii din misiunea de monitorizare din Siria, pentru că Damascul şi-a încălcat promisiunile referitoare la iniţiativele de pace.

Misiunea urmează să fie extinsă şi luna viitoare, dar analiştii spun că decizia saudită pune sub semnul îndoielii viitorul său pe termen mai lung. Arabia Saudită este unul dintre fondatorii-cheie ai proiectului, dar observatorii au fost criticaţi pentru că nu au reuşit să oprească violenţa. Activiştii spun că aproape 1.000 de oameni au fost ucişi de la începutul misiunii de monitorizare, în decembrie.

Siria se confruntă cu proteste din luna martie, peste 5.000 de persoane pierzându-şi viaţa în ciocnirile violente care au loc constant de atunci. Guvernul de la Damasc susţine că luptă împotriva unor terorişi şi grupuri armate şi că 2.000 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor