Armata egipteană netezeşte calea eliminării simpatizanţilor preşedintelui Morsi
alte articole
Vizita fulger realizată de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, în Egipt a îngheţat pentru câteva ore spirala violenţei. O paranteză în care autorităţile egiptene şi-au amânat planul de a pune capăt 'curând' protestelor celor care se opun loviturii militare, care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, informează ziarul ABC.
A doua vizită a reprezentantei UE la Cairo intervine, ca şi prima, după asasinarea de către forţele de ordine a unor simpatizanţi ai Fraţilor Musulmani, iar Ashton a ţinut să sublinieze importanţa ca ambele părţi 'să dea dovadă de autocontrol şi să se se ţină departe de violenţă'. Catherine Ashton s-a întâlnit cu preşedintele interimar, Adly Mansour, dar şi cu adevăratul om forte al ţării, vicepremierul şi ministrul apărării, Abdel Fattah Al Sissi, pe care mulţi îl consideră noul Gamal Abdoul Nasser - generalul care a condus lovitura care a înlăturat monarhia în 1952 şi a impus o mână forte împotriva Fraţilor Musulmani. Portretele lui Al Sisi sunt fluturate alături de cele ale generalului Nasser în piaţa Tahrir, bastionul celor care se opun loviturii împotriva lui Morsi şi îl văd ca pe singurul preşedinte de care are nevoie ţara pentru a merge înainte.
În timp ce reprezentanta UE avea întâlniri la nivel înalt, manifestanţii pro-Morsi au sfidat avertismentele armatei care 'le-a cerut să nu se apropie de instalaţiile militare' şi au mărşălui spre sediul serviciilor de informaţii militare, aflat în apropiere de tabăra instalată din 3 iulie în cartierul Rabaa Al Adawiya, în estul capitalei Cairo. Un preambul a ceea ce islamiştii speră să devină marţi marşul 'unui milion de manifestanţi'.
Fraţii Musulmani au difuzat un comunicat în care se face apel la 'convocarea unui marş de un milion de persoane sub sloganul - Martirii loviturii de stat - într-o nouă provocare lansată forţelor armate care în cursul zilei de luni au lansat fluturaşi din elicoptere manifestanţilor, cerându-le 'să le ajute să le protejeze securitatea. Să nu permiteţi nimănui să vă îndemne la violenţă şi nici la acte de vandalism sau de distrugeri iraţionale, vocea voastră este suficientă'.
Este un război al mesajelor, la care s-a alăturat şi Consiliul Apărării Naţionale, care a cerut manifestanţilor islamişti să anunţe 'imediat' că renunţă la orice tip de violenţă şi terorism. Sunt avertismente care netezesc calea pentru a justifica evacuarea prin forţă a focarului de proteste ale Frăţiei din Rabaa Al Adawiya şi de la Universitatea Cairo, din Giza, de unde autorităţile ar fi ridicat 11 trupuri neînsufleţite, având semne evidente de tortură, potrivit surselor Ministerului de Interne, citate de ziarul Al Masry al Youm.
UE şi-a exprimat hotărârea de a ajuta Egiptul să instaureze stabilitatea şi democraţia, deşi în ultimele zile breşa dintre cele două părţi s-a adâncit şi mai mult. Autorităţile au ameninţat că vor adopta măsuri mai ferme împotriva islamiştilor, în timp ce simpatizanţii lui Morsi nu vor să bată în retragere şi menţin protestele de stradă. Marţi se aşteaptă ca protestatarii să mărşăluiască împotriva sediului forţelor de securitate purtând sicriele martirilor loviturii militare. Surse ale forţelor de ordine au confirmat intenţia de a evacua taberele islamiştilor, planuri care au fost amânate de vizita lui Ashton.
Între timp, cresc temerile faţă de decretarea stării de urgenţă pentru a reprima protestele, după ce preşedintele l-a delegat cu această prerogativă pe premierul Hazem el Beblaui. El Beblaui a încercat să alunge acest spectru, subliniind că guvernul preferă să nu declare această măsură de excepţie, care nu se va adopta decât dacă evenimentele pun în pericol securitatea naţională.