Arheologii descoperă un sit arheologic neatins de 6.000 de ani

Piatra rosie din care este sculptat un sigiliu reprezentind un cerb, aprox 5 cm pe 6 cm. Piatra este rara in zona, iar sigiliul este similar cu unul gasit la Mosul, in nordul Irak-ului, oras aflat la 300 de km departare (Gil Stein / Oriental Institute, University of Chicago)
National Science Foundation
23.05.2010

O echipă de arheologi de la Institutul Oriental al Universităţii din Chicago, alături de o echipă de colegi sirieni, descoperă noi indicii despre o societate preistorică care şi-a format fundaţia vieţii urbane în Orientul Mijlociu înainte de inventarea roţii.

Dealul Tell Zeidan din Valea Râului Eufrat în apropiere de Raqqa, Siria, pe care nu s-a construit sau care nu a fost excavat timp de 6.000 de ani, dezvăluie o societate bogată în comerţ, metalurgia cuprului şi producţie de obiecte de ceramică. Artefactele descoperite recent acolo oferă suport suplimentar pentru ideea că Tell Zeidan a fost una dintre primele societăţi din Orientul Mijlociu care a dezvoltat clase sociale conform puterii şi bogăţiei.

Tell Zeidan datează între 6.000 şi 4.000 I.C., şi precedat imediat de primele civilizaţii urbane ale lumii din Orientul Mijlociu antic. Este unul dintre cele mai mari locuri ale culturii Ubaid în nordul Mesopotamiei.

Astfel, arheologii au scos la iveală dovezi ale comerţului societăţii cu obsidian şi ale producţiei şi dezvoltării procesării de cupru, precum şi dovezi ale existenţei unei clase sociale de elită care a folosit sigilii din piatră pentru a marca proprietatea de bunuri şi obiectele semnificative din punct de vedere cultural.

“Proiectul adresează întrebări nu doar asupra modului în care au apărut astfel de societăţi dar şi asupra modului în care ele au fost susţinute şi dezvoltate”, a declarat John Yellen, director de programe pentru departamentul de arheologie în cadrul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă (FNS). FNS susţine cercetarea Universităţii din Chicago.

Acoperind aproximativ 31 de acri, Tell Zeidan a fost situat în locul în care Raul Balikh se uneşte cu Raul Eufrat în Siria modernă. Locul a fost un punct de intersecţie pentru mai multe rute comerciale majore şi antice în Mesopotamia, care au urmat cursul Văii Râului Eufrat. Perioada Ubaid a durat din aproximativ 5.300 până în 4.000 i. C.

“Această perioadă enigmatică a cunoscut prima dezvoltare răspândită a irigaţiei, agriculturii, templelor centralizate, a liderilor politici puternici şi prima apariţie a inegalităţilor sociale deoarece comunităţile au început să se divizeze în elite bogate şi oameni de rând mai săraci”, a declarat Gil Stein, director al Institutului Oriental şi un lider al expediţiei.

“Cercetarea este de asemenea importantă deoarece oferă informaţii despre cât de complexe erau societăţile”, a declarat Yellen, observând distanţa parcursă pentru achizitionarea materialelor brute necesare pentru multe dintre artefactele de la Tell Zeidan.

De exemplu, minereul de cuprul a fost transportat de muncitori din surse situate în apropiere de oraşul de astăzi Diyarbakir din Turcia, aproximativ 300 până la 400 km distanţă, şi apoi topit la Tell Zeidan pentru a produce unelte metalice şi alte obiecte.

Una dintre cele mai remarcabile descoperiri a fost un sigiliu din piatră care descrie o căprioară, a declarat Stein. Sigiliul are dimensiunea de 5,1 pe 6,4 cm şi a fost decupat dintr-o piatră roşie ce nu provenea din acea zonă. Un design de sigiliu similar a fost găsit la aproape 300 de km spre est în apropiere de Mosul în nordul Irakului.

“Existenţa unor sigilii foarte elaborate cu desene aproape identice în locuri aflate la distanţe atât de mari sugerează faptul că, în această perioadă, elite de rang înalt ocupau poziţii de conducere asupra unei regiuni foarte întinse, şi acele elite dispersate au împărtăşit un set comun de simboluri şi poate chiar o ideologie comună cu privire la un statut social superior”, a declarat Stein.

Stein a declarat că potenţialul locaţiei pentru alte descoperiri este atât de mare, încât proiectul este foarte probabil să dureze timp de decenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor