Arheologii au gasit la Malaia Kopania cele mai reprezentative bijuterii dacice,dupa bratarile de aur
Arheologii satmareni au descoperit cea mai mare si reprezentativa cantitate de bijuterii dacice dupa vestitele bratari din aur, cu ocazia sapaturilor facute la santierul arheologic de la Malaia Kopania din Ucraina, aflat la 20 de kilometri de granita cu Romania, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul Muzeului Judetean Satu Mare, Viorel Ciubota, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca arheologii satmareni si ucraineni care fac sapaturi la santierul arheologic de la Malaia Kopania, din Ucraina, au descoperit mai multe obiecte din aur, fiind cea mai mare descoperire de bijuterii dacice, dupa vestitele bratari din aur.
"In cimitirul dacic de la Malaia Kopania au fost descoperite, in aceste zile, mai multe obiecte din aur, un torques (colan) si o bratara. Torques-ul a fost purtat la gat, fiind confectionat din trei sarme groase din aur si capete de imbinare lucrate minutios, ornamentate printr-o retea de sarmulite. Obiectul a fost descoperit in stare fragmentara, avand o greutate de peste 400 de grame. In forma completa avea o greutate de peste un kilogram. Foarte probabil ca torques-ul a fost purtat de un aristrocat dac de rang inalt. Bratara este ornamentata prin siruri de globule si are o greutate de peste 70 de grame", a precizat Viorel Ciubota.
Acesta a precizat ca obiectele confectionate din aur sunt deosebit de rare in arealul culturii dacice, situatia aceasta fiind explicata prin existenta unui "monopol regal" al exploatarii aurului.
In cursul campaniei de sapaturi din acest an, la Malaia Kopania au mai fost descoperite piese de podoaba din argint, bronz si fier, unsprezece spade indoite ritual, trei sabii curbe dacice (sica), mai multe varfuri de lance si pinteni.
Directorul Muzeului Judetean a spus ca descoperirea de la Malaia Kopania este cea mai nordica descoperire de podoaba din aur din tot arealul dacic fiind, foarte probabil, cea mai reprezentativa, dupa vestitele bratari din aur, si atestand importanta economico-politica deosebita a centrului dacic de la Malaia Kopania.
Descoperirea vine dupa ce, in cursul lunii iulie, arheologii au gasit, la Malaia Kopania, cel mai mare cimitir din arealul dacic, reprezentand cea mai mare descoperire dacica de pana acum.
Descoperirile din cimitir reflecta o elita razboinica, cu un potential economic foarte ridicat, din timpul lui Burebista, a precizat Viorel Ciubota.
Podoabe dacice din aur au mai fost descoperite in tara la Pecica, Poiana-Galati, Cugir, Popesti, Remetea Mare, Medias.
Dupa incheierea santierului arheologic din anul 2008 va urma o analiza tipologica si cronologica si publicarea stiintifica a inventarului arheologic, atat in Romania, cat si in Ucraina.
Cercetarile de la Malaia Kopania sunt desfasurate sub tutela Ministerului Culturii si Cultelor. Echipa de cercetare este formata din specialisti de la Universitatea Nationala din Ujgorod si Muzeul Judetean Satu Mare: profesorul dr. Vjaceslav Kotigorosko si dr. Igor Prohnenko din Ucraina si dr. Viorel Ciubota, dr. Robert Gindele, Liviu Marta si Kadas Zoltan din Romania.