Argentina nu a permis acostarea a doua nave britanice de croazieră din cauza disputei privind Insulele Falkland

Autorităţile din Argentina au blocat acostarea a două nave care transportau aproximativ 3.000 de pasageri în portul Tierra del Fuego din sudul Argentinei, pentru că navele ar fi vizitat anterior Insulele Falkland.
Adonia, unul din cele două vase de croaziere britanice au refuzat intrarea într-un port argentinian luni, deoarece au ancorat în insulele Falkland, pe 28 februarie. (Martin Bernetti / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
29.02.2012

Două nave britanice de croazieră, întoarse din portul de escală din Argentina, par să fie cei mai recenţi pioni în tensiunile politice în creştere dintre Marea Britanie şi Argentina în legătură cu Insulele Falkland.

Luni, autorităţile din Argentina au blocat acostarea celor două nave care transportau aproximativ 3.000 de pasageri în portul Tierra del Fuego din sudul Argentinei, pentru că navele ar fi vizitat anterior Insulele Falkland. Cu toate acestea, BBC a raportat marţi că Argentina susţine că navele şi-au schimbat cursul pe cont propriu.

Anul trecut, Argentina a adoptat o lege care interzice navelor britanice sau navelor care aparţin parţial de companii britanice să acosteze acolo. Ministerul britanic de Externe investighează perturbarea traseelor navelor Adonia, P & O Cruises şi Star Princess, Princess Cruises.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat pentru Daily Mail că ei consideră urgentă această situaţie. "Suntem foarte îngrijoraţi să auzim că Adonia şi Star Princess nu au primit accesul să acosteze în portul din Ushuaia. Nu poate exista nicio justificare pentru intervenţia în comerţul liber şi legitim", a spus purtătorul de cuvânt.

"Diplomaţii britanici din Argentina încearcă să clarifice urgent circumstanţele acestui incident şi sunt în contact cu societatea în cauză", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Marea Britanie şi Argentina au fost în război mai multe săptămâni în 1982, în legătură cu dreptul de proprietate asupra insulelor după o invazie argentiniană. Marea Britanie a câştigat înapoi cu uşurinţă suveranitatea asupra insulelor, care sunt în mare parte locuite de cetăţeni britanici.

Tensiunile dintre cele două ţări au escaladat înainte de a 30-a aniversare a războiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor