Arestat preventiv pentru luare de mită, primarul din Baia Mare poate candida pentru un nou mandat

Completând pleiada candidaţilor la primărie cu dosare penale - Vanghelie, Severin, Pendiuc etc. - Cătălin Cherecheş va candidat şi el la Primăria Municipiuliui Baia Mare chiar dacă a fost arestat preventiv după un flagrant de luare de mită.
(Captură Foto)

Deşi a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, poate candida pentru un nou mandat la alegerile locale din 5 iunie, a confirmat joi preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Maramureş.

Întrebat, joi, de corespondentul Mediafax dacă Cherecheş poate candida pentru un nou mandat de primar chiar dacă a fost arestat preventiv, preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Maramureş, judecătorul Nicolae Stamate Tămăşan, a declarat că statutul de candidat al acestuia nu se schimbă, nefiind afectat de cercetările în curs.

”Procesul electoral aflat în curs de desfăşurare pentru alegerile locale din 5 iunie în ceea ce priveşte un candidat la Primăria Baia Mare nu este afectat de cercetările în curs. Statutul său de candidat nu se schimbă cu nimic, acest lucru fiind valabil şi pentru starea anterioară de reţinere dar şi acum pentru arestul preventiv. În alte zone din ţară sunt cazuri chiar de deţinuţi şi nu sunt împiedicaţi să participe la alegeri în calitate de candidaţi. Eventual, mandatul pe care îl exercită în prezent ar putea avea de suferit prin suspendarea din funcţie”, a declarat Tămăşan.

Reamintim că Tribunalul Cluj a dispus, miercuri seară, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Cătălin Cherecheş, după ce acesta fusese reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Acuzaţiile ce i se aduc lui Cherecheş

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2014, Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus unei persoane (denunţător în cauză) să ocupe o funcţie de conducere în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), propunere cu care aceasta a fost de acord.

În continuare, Cherecheş i-a promis acesteia sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii clubului, cu condiţia ca o parte din banii primiţi de club să-i fie remişi edilului.

În baza înţelegerii dintre cei doi, în perioada martie-august 2015, primarul Cherecheş a pretins şi a primit de la persoana respectivă suma de 70.000 lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar.

De asemenea, în perioada imediat următoare, Cherecheş Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Marea susţinerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunţătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială.

La data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranşă de bani, în acelaşi cuantum, edilul i-a solicitat denunţătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului.

În legătură cu remiterea sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a transmis denunţătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat.

În acelaşi context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheş Cătălin fiind găsită suma de 30.000 lei."