ArcelorMittal nu a reluat procedurile de licitaţie pe OPCOM - „Nu sunt semnale că ar fi un succes”
ArcelorMittal nu a reluat procedurile pentru a doua licitaţie pe bursa de energie OPCOM, după ce prima licitaţie lansată nu a atras niciun furnizor, directorul combinatului din Galaţi, Bruno Ribo, afirmând că nu s-a grăbit să facă acest lucru pentru că „nu sunt semnale că ar fi un succes”.
„Nu, până în acest moment nu, pentru că nu sunt semnale că acest lucru ar fi un succes”, a declarat Bruno Ribo când a fost întrebat dacă ArcelorMittal a reluat procedurile de licitaţie pentru securizarea achiziţiilor de energie pe termen lung.
Prima licitaţie, care urma să aibă loc în luna martie, a fost anulată deoarece nu a atras niciun ofertant. ArcelorMittal intenţiona să cumpere atunci 3,15 milioane MWh pentru doi ani şi era dispusă să plătească 200 lei pe MWh, cu 53% mai mult faţă de preţul la care a cumpărat anul trecut de la Hidroelectrica şi aproape de preţul pieţii.
Rămasă fără un contract pe termen lung după ce parteneriatul cu Hidroelectrica a încetat la începutul acestui an, compania siderurgică cumpără energie la suprapreţ, de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), pentru a putea continua producţia de oţel la unităţile din România. Reprezentanţii ArcelorMittal au avertizat, în martie, imediat după eşuarea licitaţiei de pe OPCOM, că achiziţiile de pe PZU nu sunt sustenabile, iar directorul general al combinatului de la Galaţi a reluat acum acest avertisment.
„A cumpăra energie de pe Piaţa pentru Ziua Următoare nu este sustenabil pentru noi. Avem nevoie de stabilitate pentru a ne dezvolta afacerea, iar acest tip de stabilitate pe care îl cerem noi există în aceeaşi formă în multe ţări europene. Nu cerem niciun fel de ajutor din partea statului, dar toată lumea trebuie să înţeleagă că noi cumpărăm cantităţi uriaşe de energie - suntem al doilea mare consumator din ţară, consumăm 80 MWh - şi avem nevoie de această stabilitate, care este cerută chiar de piaţa căreia ne adresăm. Nu avem nevoie de curent ca să-l vindem, avem nevoie de curent ca să producem. Situaţia ameninţă stabilitatea şi sustenabilitatea combinatului”, a declarat Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galaţi.
Contractele de furnizare a energiei încheiate în anii anteriori de ArcelorMittal cu Hidroelectrica fac acum obiectul unei investigaţii demarate de Comisia Europeană (CE), care urmăreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii, printre care şi ArcelorMittal Galaţi, vânzându-le energie la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei. Reprezentanţii ArcelorMittal au reacţionat la anunţul făcut de CE la finalul lunii aprilie şi au afirmat că nu au beneficiat de niciun ajutor de stat.
ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică din lume, fiind prezentă în peste 60 de ţări. În România, Grupul controlează combinatele din Galaţi şi Hunedoara, fabricile de ţevi din Galaţi, Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.