Arad: Alpinistul arădean Zsolt Torok a plecat să cucerească vârful Nanga Parbat din Munţii Himalaya

Alpinistul arădean Zsolt Torok a plecat joi, spre Pakistan, unde şi-a propus să escaladeze vîrful Nanga Parbat (8.125 m) din Munţii Himalaya, supranumit Muntele Ucigaş, luând startul în această expediţie de pe Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" Timişoara.
Varful Lhotse (dreapta spate) din masivul Himalaya este vazut intr-o fotografie aeriana de la granita dintre Nepal si Tibet. (Paula Bronstein / Getty Images)
Epoch Times România
24.05.2012

Alpinistul arădean Zsolt Torok a plecat joi, spre Pakistan, unde şi-a propus să escaladeze vîrful Nanga Parbat (8.125 m) din Munţii Himalaya, supranumit Muntele Ucigaş, luând startul în această expediţie de pe Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" Timişoara.

Zsolt Torok participă la expediţia intitulată "Nanga Parbat 2012 - Himalaya", propunându-şi să fie cel de al doilea român care ajunge pe vârful Muntelui Ucigaş. Cel dintâi român care a realizat această performanţă a fost regretatul Mihai Cioroianu, care a reuşit să atingă acest vârf în 1997, decedând în mod tragic doi ani mai târziu, în cursul primei tentative româneşti de a cuceri muntele K2. Ulterior, alte două expediţii româneşti au încercat să ajungă pe vârful Nanga Parbat, dar fără succes.

Potrivit estimărilor, costurile expediţiei lui Torok pe Muntele Ucigaş se ridică la circa 9.000 de euro, din care a reuşit să strângă doar 7.000, însă alpinistul nu a dorit să renunţe şi a plecat spre Pakistan, cu speranţa că prietenii care îl sprijină de la Arad, îi vor face rost şi de aceşti bani, pe parcursul expediţiei în care îşi riscă practic viaţa.

"Pot oricând să fac un edem pulmonar sau cerebral sau să cad victimă avalanşelor, însă îmi asum aceste riscuri. Voi urca fără oxigen. Sunt în formă maximă şi m-am pregătit pentru această expediţie încă din luna ianuarie. Din păcate, am un minus de 2.000 euro la bugetul cu care plec în acestă expediţie. Sper însă ca în cursul lunilor următoare luni să fac rost şi de aceşti bani, care sunt esenţiali pentru ducerea la bun sfârşit a expediţiei", a declarat Zsolt Torok înaintea plecării.

Ca sponsorizare, Torok a primit un telefon mobil cu transmisie prin satelit, astfel că toţi cei interesaţi pot afla amănunte despre etapele parcurse în cadrul expediţiei de pe site-ul personal al acestuia, site pe care vor fi publicate, cu regularitate, ultimele informaţii transmise de alpinist.

De menţionat că în anii 2009 şi 2011, lui Zsolt Torok i-a fost acordat de către Federaţia Romană de Alpinism şi Escaladă premiul de "Sportivul Anului" la categoria Alpinism Tehnic Extern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor