Ar putea "cameleonul politic" Victor Ponta să înghită zestrea lui Călin Georgescu? Ce spun analiştii politici

Ce se va întâmpla cu zestrea politică a lui Călin Georgescu? Ar pute fi ea acaparată de Victor Ponta sau de George Simion? Am putea să ne aşteptăm la un mesaj explicit de susţinere din partea fostului prezidenţiabil pro-rus? Tudor Muşat a discutat pe acesta temă, în podcastul său "This îs the story", cu invitaţii săi - consultantul politic Cristian Hriţuc şi jurnalistul Teodor Tiţă.
Tudor Muşat: Noi marcăm simbolic începutul campaniei. Dar îl va susţine Călin Georgescu pe Victor Ponta explicit, la un moment dat? S-a tot purtat discuţia asta, să vină Georgescu şi să zică el, să reverse lumina asupra succesorului.
Teodor Tiţă: Ieri am primit un telefon de la un institut de sondare a opiniei publice, de care n-am auzit în viaţa mea, care nu era un institut de sondare a opiniei publice, sunt destul de sigur. În care am avut vreo şase, şapte întrebări despre susţinerea lui Călin Georgescu pentru Victor Ponta. În diverse feluri pusă întrebarea. Era cineva care încerca să mă convingă că e bine.
Tudor Muşat: Dacă se face transferul Călin Georgescu - Victor Ponta, nu?
Cristian Hriţuc: Da. Uite, eu am mai declarat acum o săptămână şi reiau. Georgescu are o mare problemă. Problema principală a lui e cum rămâne în libertate. Nu e problema lui cine iese preşedinte. Dacă ne uităm pe controlul ăla judiciar, s-ar putea să aibă nişte restricţii acolo, inclusiv cu declaraţiile politice. Nu vreau să-l lansez, dar uneori poţi să beneficiezi de clemenţă dacă stai liniştit.
Poate fi o mică conspiraţie aici, nu intru în detalii, dar poate omul este tras mai pe dreapta.
Tipul, el, dacă-i facem profilul psihologic, îl vedem că omul, cum am zis, e prăjit, dar e acel om care se crede superior tuturor. Cred că doar în faţa nevestei tace, că asta e. Dar tocmai pentru că se crede superior tuturor, nu cred că poate el, uman, să acorde susţinerea cuiva, pentru că e "ori eu, ori nimeni".
Şi dacă combină astea două ipoteze – are nevoie de libertate şi are un orgoliu prea mare –, aş pune pariu că nu va da niciun mesaj în campania asta.
Tudor Muşat: Sunt mai multe sondaje care îl dau pe primul loc pe Simion şi pe locul doi pe Ponta. Deci, dacă o iei aşa, am auzit des întrebarea asta în ultima vreme: aoleu, deci sunt vreo 57%, de fapt, suveranişti în ţara asta? Ce e poza asta? E o poză a momentului? E după modelul Geoană, care venea nou şi sigur intra şi câştiga? Sau ce e?
Cristian Hriţuc: Aici picăm şi noi un pic în propaganda partidelor de establishment şi îi numim pe toţi izolaţionişti. Noi uităm un lucru: au fost multe supărări, a fost o guvernare proastă. Au fost vremuri grele: pandemie, război, care a declanşat trigger-ul principal al omului – frica de moarte. A fost o presiune mare în sensul că aveai impresia că nu se pot schimba lucrurile, că tot ăştia vor rămâne la guvernare. Toate astea s-au adunat şi au explodat.
Şi acum vedem oameni nemulţumiţi, dar noi nu le înţelegem nemulţumirea şi îi ducem în zona izolaţionistă extremistă. De aceea am zis că picăm un pic în propaganda partidelor de establishment. Faptul că un om nemulţumit se îndreaptă spre Ponta nu l-aş compara cu Georgescu. Şi nu cred că e nici acelaşi prototip sau aceeaşi tipologie. La Simion, iar, şi acolo e un amalgam.
Adică Georgescu a luat un 22% şi cred că un 10% de acolo au fost oameni care au votat fără să ştie ce votează. Georgescu a crescut după aceea şi s-a dus până la 40% din cauza evenimentelor: a apărut dictatura, se anulează alegerile pe nedrept, victimă, comunicarea proastă a establishmentului în momentul ăla. Nu aş interpreta în mod tragic că România, gata, ajunge o Ungarie.
Tudor Muşat: Dar zici că e explicabil ca, din nemulţumire, lumea să se ducă mai mult spre ăştia, spre Simion şi spre Ponta.
Cristian Hriţuc: De fapt, ai o tabără de establishment şi ai o tabără anti-sistem.
Tudor Muşat: Eu nu pot să potrivesc în creier ideea de Ponta şi anti-sistem sau anti-establishment, pe cuvântul meu.
Cristian Hriţuc: Teodorescu definea el în doctrină - e tabăra de opoziţie, împotriva guvernului, nu anti-sistem, cu care am fost obişnuiţi noi în ultima vreme, adică împotriva regulilor.
Tudor Muşat: La ce e opoziţia? Nu-l văd pe Ponta anti-sistem sau anti-establishment. Nu am ceva cu Ponta în mod special, dar încerc să-mi explic.
Cristian Hriţuc: Ponta are o chestie bună. Există o mare ipocrizie în societatea românească şi, de fapt, în orice societate. Lumea spune că vrem în campanie programe electorale, vrem oamenii să fie fair play. Nu! Oamenilor le place sângele pe pereţi. Ponta, dacă vreţi aşa, este la acest moment candidatul cu cel mai bun fight, cu cel mai bun discurs de atac. Ponta poate să se sucească la 180 de grade şi aici eu am fost un om care s-a bătut cu Ponta din punct de vedere al taberelor şi pot să zic că l-am cunoscut foarte bine.
Tudor Muşat: Dar poţi să te poziţionezi anti-sistem sau establishment când tu ai fost consilierul lui Ciolacu până alaltăieri?
Teodor Tiţă: Sigur că poţi. Până la urmă, cum să spun, nu numai alegerile din România, ci toate schimbările astea din lume, acum nu mai este... Nici nu ştiu dacă a fost vreodată într-o foarte mare măsură. Nu e o discuţie despre doctrină, e despre vibe. Nu ştiu cum să traduc asta în română. E despre cum simţi aerul, cum simţi societatea. Şi societatea, cum zice Cristi, vrea sânge. Doi, e destul de evident că, aşa cum s-a întâmplat la multe alegeri prezidenţiale, oamenii vor o schimbare, indiferent cum va fi schimbarea, vor o rupere de ritm.
În 2014 am lăsat în urmă un preşedinte hiperactiv şi, obosiţi de hiperactivitatea preşedintelui care pleca, am ales unul care ne-a promis că se comportă prezidenţial şi nu mai este jucător în societate. Acum se întâmplă în sens invers. Iar vrem agitaţie. Iar Ponta se potriveşte cu poza asta, pentru că este un tip activ. Nimeni nu l-a putut acuza vreodată pe Ponta că e leneş. Sunt multe lucruri care nu sunt în regulă cu Victor Ponta, dar nu e leneş.
Iar dacă te uiţi pe mediul actual, sincer, zic că o să-ţi iei mult hate pe net, dar Ponta e cel mai pregătit din punct de vedere al cunoaşterii, la ce trebuie să ştie un preşedinte. Ponta este cel mai pregătit pentru acest post dacă vorbim de calităţile de care are nevoie un preşedinte din punct de vedere profesional, nu moral. Lăsăm alea morale.
Tudor Muşat: Dar switch-ul pe care trebuie să-l facă aceşti alegători e următorul. Mă duceam după unul care părea aşa, un soi de Mesia, nu ştiu ce, şi nu-i ceream calităţi de prezidenţiabil prea multe, iar acum, brusc, mă reîntorc spre unul care, da, dom'ne, are cea mai bună pregătire pentru fişa postului, a fost premier, a fost în contact cu...
Cristian Hriţuc: Te contrazic un pic. Campania lui prăjitul ăla, aşa o să-i zic tot timpul lui Georgescu, a fost una foarte bună în prima fază şi nu vedeai toate elementele astea pe care le spui tu, misticismul ăla dus la extrem, pentru că, dacă vă aduceţi aminte, erau nişte clipuri foarte scurte cu mesaje, soundbites de la americani: să fie bine, să nu fie rău. Dacă te uiţi în toată istoria şi cum a ajuns Mussolini la putere şi cum a ajuns şi Hitler, o să vezi că în perioade de astea, când lumea e haotică, când e supărată, surmenată, e debusolată – şi asta e România – astea prindeau.
Teodor Tiţă: Pentru că ai nevoie de simplificare, ai nevoie de coerenţă.
Tudor Muşat: Eu nu te contrazic deloc, eu spun doar că acum publicul, care voia aşa ceva, trebuie să se reîntoarcă la chestii tehnice, la un Ponta care zice: „Eu am cea mai bună pregătire pentru a intra într-o cancelarie şi a discuta următoarele probleme.”
Teodor Tiţă: Ponta nu trebuie să spună lucrurile astea, lumea îl ştie. Dacă e un avantaj pe care îl are Ponta, este că are notorietate. Lumea ştie cine e, cu bune şi cu rele. Adică ăia care îl urăsc pe Ponta nu se vor convinge acum, în alegerile astea, să voteze Ponta, dar ceilalţi...
Ţi-aduc aminte că la alegerile din România se prezintă undeva la vreo 40% la prezidenţiale, hai 50% dacă sunt foarte intense. Şi asta e o discuţie separată. Câţi oameni vor merge la alegeri? Dintre ăia care se prezintă la alegeri, câţi au o problemă gigantică cu Ponta? Votanţii lui Nicuşor Dan, votanţii Elenei Lasconi. Şi ăştia care sunt mai la centru, un pic mai calmi, au şi varianta Crin Antonescu.
Deci faptul că Ponta are probleme de caracter sau nu-l iubeşte lumea, el nu vorbeşte cu oamenii ăia... Orice candidat ştie lucrul ăsta. N-are nevoie să se ducă la radicalii celeilalte tabere. Nu o să faci nimic acolo. El lucrează undeva la centru şi centru spre suveranişti. Lipsit fiind de excentricitatea lui Georgescu, oamenii care au votat tura trecută şi care nu e clar că vor mai vota tura asta, dar care erau mari fani Georgescu, se duc la Simion. E destul de evident. Nici cu ăştia nu vorbeşte Ponta. El vorbeşte cu o zonă de centru. Că de-aia pariul meu a fost pe Nicuşor Dan - Ponta, pentru că lumea are tendinţa să se ducă totuşi spre centru după ce le trec nervii, le trece furia.
Însă mai e ceva. Noi suntem la începutul campaniei electorale. Se pot întâmpla multe blestemăţii până în ziua votului.