Aproximativ 50.000 de participanţi, aşteptaţi la marşul opoziţiei ruse (revista presei)

Primăria Moscovei a autorizat manifestaţia 'Pentru alegeri corecte', planificată de opoziţia rusă în data de 4 februarie, scriu ziarele moscovite de joi, menţionând că anterior autorităţile au refuzat traseul solicitat de protestatari, invocând raţiuni de securitate.
(Alexey SAZONOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
26.01.2012

Primăria Moscovei a autorizat manifestaţia 'Pentru alegeri corecte', planificată de opoziţia rusă în data de 4 februarie, scriu ziarele moscovite de joi, menţionând că anterior autorităţile au refuzat traseul solicitat de protestatari, invocând raţiuni de securitate. Primăria propunea un traseu redus şi periferic, dar, în cele din urmă s-a convenit unul acceptabil pentru ambele părţi. La marşul opoziţiei sunt aşteptaţi 50.000 de participanţi.

Potrivit Gazeta, în cazul în care nu ar fi ajuns la un compromis, opoziţia intenţiona să includă în rezoluţia ce va fi adoptată la mitingul din 4 februarie şi cererea de demitere a primarului Serghei Sobianin, susţinând că edilul creează premise pentru dezordine. Puterea testează rezistenţa opoziţiei, care trebuie să se obişnuiască cu asemenea manevre. Conducerea încearcă 'democraţia dirijată versiunea 2.0', spun experţii.

Observatorii OSCE la alegerile prezidenţiale din Rusia îşi încep activitatea, notează Kommersant. Scrutinul din 4 martie va fi monitorizat de o misiune 40 de observatori pe termen lung, care se află deja în Rusia, şi de alţi 160 care vor veni la sfârşitul lunii februarie. De data aceasta, Kremlinul nu a încercat să reducă numărul observatorilor, cum a procedat la alegerile parlamentare din 4 decembrie.

Potrivit Kommersant, atunci ministrul de externe Serghei Lavrov şi preşedintele comisiei de politică externă a Dumei de Stat, Konstantin Kosacev, s-au pronunţat pentru acreditarea tuturor observatorilor, argumentând că un raport critic este mai bun decât un scandal internaţional. Strategul Kremlinului, Vladislav Surkov, avea o poziţie radical opusă, spunând că misiunea trebuie redusă la jumătate. În cele din urmă, preşedintele Dmitri Medvedev le-a dat dreptate lui Lavrov şi Kosacev, dar cel de-al doilea a plătit cu funcţia. În locul său, preşedinte al comisiei de politică externă a fost numit publicistul Aleksei Puşkov, măsură ce ar constitui o 'răzbunare a lui Surkov pentru observatori', afirmă surse citate de Kommersant.

Liderul formaţiunii Iabloko (dreapta), Grigori Iavlinski va fi eliminat oficial joi din cursa prezidenţială, întrucât un sfert din semnăturile prezentate pentru înregistrarea candidaturii sale au fost considerate nevalabile de comisia electorală centrală, semnalează Nezavisimaia Gazeta. Partidul nu va contesta în instanţă decizia comisiei. Şeful Centrului pentru informaţii politice, Aleksei Muhin, este de părere că participarea lui Iavlinski în campania electorală din 2012 a fost ultima sa încercare de a-şi spune cuvânt în politica mare.

Miliardarul Mihail Prohorov şi-a înregistrat candidatura la prezidenţiale, anunţă Vedomosti, precizând că el este cel mai bogat concurent la alegerile prezidenţiale din martie. Potrivit declaraţiei sale de avere, el a încasat, în perioada 2007-2010, venituri de 115,1 miliarde de ruble (2,87 miliarde de euro). Pentru comparaţie: candidatul Vladimir Putin a obţinut în aceeaşi perioadă 17,7 milioane de ruble (442.500 de euro), Serghei Mironov - 9,1 milioane de ruble (227.000 de euro), comunistul Ghenadi Ziuganov - 7,6 milioane de ruble (190.000 de euro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor