Aproape 37% dintre oamenii de afaceri estimează că economia României ar putea intra în recesiune în 2024

Bancnote de 50 şi 200 de lei
Bancnote de 50 şi 200 de lei (YouTube Screenshot)

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna decembrie a anului trecut cu 9 puncte, la valoarea de 56,6 puncte. Peste 71% dintre respondenţi prevăd o depreciere a leului în 2024, media aşteptărilor doar în prima jumătate a anului indicând un curs de 5,0212 lei pentru un euro, în timp ce pentru următoarele 12 luni, media anticipaţiilor este de 5,0781 lei, relatează Ziare.com.

Potrivit CFA România, aproape 37% dintre oamenii de afaceri estimează că economia României va intra în recesiune în primele 6 luni, 32% dintre investitori prevăd o inflaţie cuprinsă între 6-8%, în timp ce 27% anticipează o inflaţie situată între 8-10%.

Valorile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât Guvernul Ciolacu şi Banca Naţională a României, prin politicile monetare asumate, s-a chinuit să menţină o rată de scădere a inflaţiei anul trecut, însă presiunile puse pe economie de deciziile legislative grăbite luate în ultimele trei luni din an vor anula scăderea aparentă a ratei inflaţiei cu care s-a încheiat 2023, calculele BNR din decembrie fiind explicit nefundamentate pe impactul măsurilor fiscal-bugetare cuprinse în acte normative precum Legea nr. 296/2023.

De asemenea, un barometru efectuat de Moneycorp validează datele CFA şi arată că prima parte a acestui an, România ar putea intra într-o recesiune tehnică. Mai multe detalii aici.