Apple şi Google, anunţate să se pregătească să elimine tiktok din magazinele lor de aplicaţii începând cu ianuarie
Preşedintele şi cel mai important democrat din comisia pentru China a Camerei Reprezentanţilor din SUA le-au transmis, vineri, directorilor executivi ai Alphabet, compania mamă a Google, şi ai Apple că trebuie să fie pregătiţi să elimine TikTok din magazinele lor de aplicaţii din SUA începând cu 19 ianuarie 2025.
Săptămâna trecută, o Curte federală de apel din SUA a confirmat o lege care impune companiei ByteDance, cu sediul în China, să renunţe la TikTok în Statele Unite sau să se confrunte cu o interdicţie, potrivit Reuters.
Reprezentantul republican John Moolenaar, preşedintele comisiei, şi cel mai important democrat din comisie, reprezentantul Raja Krishnamoorthi, l-au îndemnat separat pe directorul general al TikTok, Shu Zi Chew, să vândă aplicaţia utilizată de 170 de milioane de americani.
"Congresul a acţionat decisiv pentru a apăra securitatea naţională a Statelor Unite şi pentru a proteja utilizatorii americani ai TikTok de Partidul Comunist Chinez. Îndemnăm TikTok să execute imediat o dezinvestire calificată", au precizat legiuitorii.
Apple, Alphabet şi TikTok nu au comentat imediat situaţia.
Luni, ByteDance şi TikTok au făcut o ofertă de urgenţă pentru a bloca temporar legea până la revizuirea de către Curtea Supremă a Statelor Unite.
Departamentul de Justiţie al SUA (DOJ) a declarat miercuri că, dacă interdicţia intră în vigoare la 19 ianuarie, aceasta "nu va interzice în mod direct utilizarea TikTok" de către utilizatorii Apple sau Google care au descărcat deja TikTok. Dar a recunoscut că interdicţiile privind furnizarea de asistenţă "vor face în cele din urmă aplicaţia nefuncţională".
TikTok a răspuns joi că legea, în lipsa unui ordin judecătoresc, înseamnă că TikTok va dispărea din magazinele de aplicaţii mobile la 19 ianuarie şi "va fi indisponibilă pentru jumătate din ţară care nu utilizează deja aplicaţia". Compania a mai avertizat că încetarea serviciilor de asistenţă va "paraliza platforma în Statele Unite şi o va face complet inutilizabilă".
ByteDance şi TikTok au remarcat că preşedintele ales Donald Trump a promis să împiedice interzicerea TikTok.
Senatorul republican Josh Hawley a declarat într-un interviu că speră ca ByteDance să vândă TikTok deoarece legea nu lasă loc de manevră.
"Statutul este ceea ce este", a precizat Hawley. "Problema principală este că aplicaţia este supusă supravegherii Chinei, a Beijingului - aceasta este problema".