Apelul unei farmaciste către Guvern: Ne trebuie medicamente pentru cetăţeni. Interziceţi majorarea nejustificată a preţului acestora

Farmacie
Farmacie

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului Orban, Elena Dinte - farmacistă ce urmează să preia în curând mandatul de preşedinte al Colegiului farmaciştilor din Cluj - transmite că, în condiţiile agravării crizei coronavirusului şi a insuficienţei medicamentelor, Executivul trebuie, printre altele, să deblocheze în regim de urgenţă stocurile de medicamente din antrepozite şi să le pună la dispoziţia cetăţenilor români. De asemenea, farmacista cere Guvernului să interzică majorarea nejustificată a preţului la medicamente sau a materialelor sanitare de protecţie împotriva infecţiei cu virusul din China.

În apelul său, farmacista subliniază că sănătatea publică este mai importantă decât libera circulaţie a mărfurilor sau libertatea comercială, adăugând că este inadmisibil ca “unii cetăţeni ai acestei ţări să acţioneze împotriva semenilor lor, luându-le acestora dreptul la tratament şi dreptul de acces la medicamentele vitale pentru ei” – făcând referire la creşterea de 2 sau 3 ori a preţurilor la medicamente şi alte materiale sanitare, precum măşti de protecţie.

De asemenea, Elena Dinte a insistat că este important ca Guvernul liberal să ia măsuri în vederea recunoaşterii faptului că şi farmaciştii se află în linia întâi a riscului de infectare şi să adopte măsuri legale prin care aceştia să fie protejaţi.

“Având în vedere faptul că farmaciile sunt puse în imposibilitatea de a se aproviziona cu materiale de protecţie, vă rugăm să ţineţi cont de faptul că personalul farmaciilor are nevoie, la fel ca şi personalul medical, de protecţie şi să includeţi şi farmaciştii şi asistenţii medicali de farmacie pe lista persoanelor ce trebuie protejate pentru a putea rămâne la dispoziţia populaţiei”, a explicat Elena Dinte.

Redăm textul integral al scrisorii:

După experienţa Colectiv şi scandaluri uriaşe cu privire la punerea pe piaţă a unor soluţii dezinfectante în diluţii homeopate, o nouă nenorocire se abate asupra României, scoţând la iveală anomaliile din sistemul medical românesc, în particular domeniul farmaceutic: infecţia Covid19. Ca urmare a incoerenţei multiplelor modificări legislative care au decimat profesia de farmacist şi instituţia numită farmacie, de 30 de ani, acestea se află undeva, la o graniţă pe care nu o cunoaşte şi nu o recunoaşte nimeni, între professional şi mercantil, între sistemul medical şi cel comercial, punând în pericol sănătatea cetăţeanului. Dar, cui îi pasă? Deşi în aceste momente dificile, fiecare dintre noi am putea încerca să contribuim cu tot ce putem face pentru a depăşi criza, să fim mai buni, să ajutăm, se pare că doar afirmativ ne dorim o “Românie normală” sau o Românie “ca afară”, deoarece faptele unora dintre noi demonstrează contrariul, încercând să profite fără jenă de situaţia în care ne aflăm, de fapt, cu toţii. Eclipsaţi de reclamele la medicamente, farmaciştii, tăcuţi, deşi nevăzuţi de nimeni, şi-au îndeplinit cu încăpăţânare jurământul lui Hipocrate. Dar, în ultimele zile, situaţia a devenit insuportabilă: nu mai avem medicamente, ba chiar dacă ţi se onorează o comandă, furnizorul face acest lucru lăsând să se înţeleagă că îţi acordă un privilegiu. Constatăm zilnic că medicamentele s-au scumpit nejustificat de mult peste noapte, farmaciştii fiind în situaţia jenantă de a da explicaţii pacienţilor, fie cu privire la absenţa medicamentelor, fie cu privire la preţul acestora, care, în anumite cazuri, s-a triplat faţă de preţul anterior.

Este greu de înţeles cum pot unii cetăţeni ai acestei ţări să acţioneze împotriva semenilor lor, luându-le acestora dreptul la tratament şi dreptul de acces la medicamentele vitale pentru ei. Este inadmisibil ca farmacistul/farmacia, ca ultimă verigă a traseului medicamentului, să fie învinuit/ă de absenţa, discontinuitatea, preţul medicamentelor.

Având în vederea situaţia critică în care ne aflăm, solicităm implementarea de măsuri urgente prin care să se responsabilizeze toate entităţile implicate în gestionarea stării de urgenţă, cu privire la asigurarea cu medicamente a populaţiei:

- Deblocarea în regim de urgenţă a stocurilor de medicamente din antrepozite şi punerea acestora la dispoziţia CETATEANULUI ROMAN. Exporturile paralele au lăsat pacienţii români fără medicamente vitale, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să le procure de peste graniţă sau din mediul on line, crescând riscul de a accesa medicamente cu o calitate îndoielnică şi punând în pericol viaţa.

- Elaborarea de măsuri urgente privind definirea obligaţiilor ce revin tuturor partenerilor din lanţul de distribuţie al medicamentului.

- Implementarea obligaţiei depozitelor de a aproviziona farmaciile cu medicamentele solicitate, nu potrivit unor criterii comerciale, sau după alte preferinţe, ci în conformitate cu nevoile comunităţii pe care aceste farmacii o deservesc.

- Interzicerea condiţionării aprovizionării cu medicamente etice de achiziţionarea altor produse ce aduc profituri distribuitorilor. (vânzări condiţionate)

- Interzicerea MAJORARII NEJUSTIFICATE A PRETULUI LA MEDICAMENTE sau a materialelor sanitare de protecţie împotriva infecţiei cu virusul CoViD19. În ultimele zile am asistat la situaţii care depăşesc orice imaginaţie: preţul unei măşti a crescut de la 10 bani la 5 lei, iar al unor medicamente OTC a crescut de 3-4 ori. Pe de altă parte, deşi câştigul unei farmacii, care eliberează medicamente “la tabletă” este mult mai mic comparativ cu cel al depozitelor cu rulaje en gros, în ultima săptămână, sub ameninţarea că medicamentele “nu vor mai fi de găsit” în depozite, farmaciile au fost aprovizionate cu medicamente în condiţii foarte dezavantajoase, existând riscul de a nu obţine salariile personalului. Este incredibil!! Adică slujeşti sănătatea populaţiei, eşti în prima linie riscându-ţi sănătatea, dar, pe de o parte ţi se ia obiectul muncii, adică MEDICAMENTUL, iar pe de altă parte, rişti să nu-ţi câştigi salariul.

- Interzicerea oricărei reclame la produse ce ar putea avea legătură cu pandemia covid19

  • Introducerea unor dispoziţii exprese în legislaţia naţională cu privire la statutul farmaciştilor şi a farmaciei comunitare. Amintim în acest sens de prevederile Legii 19/2020 şi ale Decretului preşedintelui privind Starea de urgenţă pe teritoriul României, în care se prevăd excepţii cu privire la personalul din unităţile sanitare, dar nu există nicio prevedere expresă privind unităţile farmaceutice (ce au o situaţie legală distinctă de cea a unităţilor sanitare).
  • Recunoaşterea faptului că farmaciştii sunt şi ei în linia 1 de risc de infectare, adoptarea unor măsuri legale prin care aceştia să fie protejaţi. Având în vedere faptul că farmaciile sunt puse în imposibilitatea de a se aproviziona cu materiale de protecţie, vă rugăm să ţineţi cont de faptul că personalul farmaciilor are nevoie, la fel ca şi personalul medical, de protecţie şi să includeţi şi farmaciştii şi asistenţii medicali de farmacie pe lista persoanelor ce trebuie protejate pentru a putea rămâne la dispoziţia populaţiei.

În acest sens, vă rugăm să consideraţi farmaciştii ca parteneri de nădejde în slujba sănătăţii populaţiei şi să luaţi măsuri urgente pentru a permite accesul populaţiei la tratamentul medicamentos, pentru a reglementa statutul farmaciei – ca şi unitate de interes public, nu comerciant în relaţiile căruia statul nu poate interveni, deoarece acest lucru creează cele mai mari deservicii pacienţilor din România, mai ales celor din medii urban limitrofe sau din mediul rural, care – fiind deserviţi de farmacii independente – sunt puşi în imposibilitatea de a-şi urma tratamentul, şi pentru a proteja şi sprijini activitatea farmaciştilor din farmaciile comunitare, pentru a asigura în condiţii optime asistenţa cu medicamente a populaţiei, măsuri indispensabile pentru a gestiona această perioadă critică.

În aceste momente dificile, autorităţile trebuie să înţeleagă faptul că sănătatea publică este mai importantă decât alte drepturi sau libertăţi concurente, cum ar fi libera circulaţie a mărfurilor sau libertatea comercială. Suntem alături de autorităţi în lupta ce ne aşteaptă pe toţi, dar pentru a ne putea face treaba avem nevoie de măsuri urgente prin care pacienţii noştri să fie protejaţi şi să aibă acces la tratament.

Elena Dinte

Farmacist

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură