APADOR-CH: Fiscul şi Ministerul de Finanţe vor să fie mai "tari" decât procurorii

Organizaţia APADOR-CH nu s-a arătat deloc încântată de iniţiativa Ministerului de Finanţe de a-i acorda Fiscului puteri sporite - mai exact acces necondiţionat la toate datele românilor care efectuează plăţi electronice cu cardul.
. (photos.com)
Andrei Pricopie
28.07.2016

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) acuză Guvernul Cioloş că se substituie din nou Parlamentului şi îşi dă aprobare de monitorizare a deţinătorilor de carduri, se arată într-un comunicat remis joi de organizaţie.

APADOR-CH protestează faţă de "modul abuziv" prin care Guvernul (indiferent de compunere, actuală sau trecută) adoptă reglementări în materie fiscală prin care afectează/restrânge drepturi şi libertăţi fundamentale.

"Ultimul abuz de această natură (după isprava din luna mai) este reprezentat de un proiect de hotărâre de guvern (HG) prin care ANAF-ul se autoabilitează să încalce grav viaţa privată a persoanelor, prin monitorizarea (fără niciun fel de autorizare judecătorească) a oricărei operaţiuni financiare efectuate de orice deţinător de card.

Pe lângă faptul că ANAF-ul şi Ministerul de Finanţe vor să fie mai "tari" decât procurorii (care au, totuşi, nevoie de autorizaţie de la judecător pentru intruziunile grave în viaţa privată), aceste structuri fiscale doresc să se situeze deasupra Constituţiei şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO)", a atras atenţia ONG-ul.

Astfel, potrivit prevederilor constituţionale, drepturile şi libertăţile fundamentale nu pot fi restrânse/afectate decât prin lege, nu şi prin alte acte normative cu putere inferioară legii, cum sunt HG-urile. În acest sens, art. 115 al. 6 din Constituţie interzice expres restrângerea, afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţă de urgenţă (OUG), deoarece numai legea le poate restrânge/afecta.

"Este de la sine înţeles că dacă prin OUG nu pot fi afectate drepturi şi libertăţi, cu atât mai puţin acestea pot fi afectate prin HG, act normativ cu putere inferioară legii şi OUG", a semnalat organizaţia.

Potrivit APADOR-CH, este evident că datele privind operaţiunile efectuate de către deţinătorul unui card sunt date cu caracter personal şi fac parte integrantă din ceea ce înseamnă viaţa privată a persoanei, drept ocrotit atât prin Constituţie cât şi şi prin Convenţia Europeană a Drepturilor omului.

"Mai mult, chiar în paragraful 2 al art. 8 din CEDO se prevede, printre altele, că nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea dreptului la respectarea vieţii private şi de familie decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege. Deci, potrivit CEDO, numai prin lege (nu şi prin HG) poate fi restrâns, sub orice formă, dreptul la viaţa privată.

Dacă actualul guvern, care se declară a fi altceva decât precedentele, doreşte să monitorizeze operaţiunile financiare efectuate de deţinătorii de carduri, calea constituţională de urmat nu este adoptarea unui HG care să adauge pentru cetăţeni obligaţii ce nu sunt prevăzute expres în lege, ci să întocmească un proiect de lege pe care să-l supună aprobării parlamentului. Şi se va vedea dacă parlamentul va aproba sau nu astfel de măsuri", se mai precizează în comunicatul citat.

Ca atare, APADOR-CH solicită Guvernului Cioloş să renunţe la practicile din trecut şi să-şi retragă proiectul de HG în discuţie.

Trebuie menţionat că, în urma scandalului declanşat în presă, Ministerul Finanţelor a anunţat, într-un răspuns pentru Hotnews.ro, că, împreună cu ANAF, ia în considerare să renunţe la unele dintre cererile care au declanşat disputele.

Ministerul dă ca exemplu de informaţie pe care va renunţa să o mai ceară de la magazine numărul cardului bancar al clientului care a efectuat plata electronică. Mai mult, Ministerul intenţionează să nu mai ceară nici date pe care băncile nu le deţin, fără a preciza însă la care date se referă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor