AO "Părinţi Solidari" a lansat petiţia privind educaţia non-violentă în grădiniţe
alte articole
În contextul unei educaţii non-violente în grădiniţe, Asociaţia Obştească „Părinţi Solidari” a lansat o petiţie adresată prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip şi ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.
„Copiii de la 2-3 la 7 ani, petrec la grădiniţă în mediu 10 ore pe zi. De aceea influenţa grădiniţei asupra creşterii lor este esenţială. În ultimii ani, societatea noastră a fost zguduită de mai multe cazuri de răsunet de abuz şi violenţă în instituţiile preşcolare. Pe lângă aceste cazuri, mediatizate pe larg în mass-media, părinţii continuă să semnaleze pe reţelele sociale cazuri de abuz şi violenţă săvârşite de cadrele didactice şi personalul auxiliar din grădiniţe asupra copiilor. Cu toate acestea, ele rămân ca un strigăt de ajutor în pustiu. Fiecare părinte este nevoit să se lupte de unul singur şi să facă faţă unui sistem nereformat, învechit în practici şi viziuni autoritare asupra educaţiei”, se arată în adresarea membrilor AO Părinţi Solidari.
Astfel, părinţii, persoane semnatare ale petiţiei date, solicită reformarea sistemică a instituţiilor preşcolare, prin aplicarea următoarelor măsuri:
- instalarea camerelor de supraveghere în toate instituţiile de învăţământ preşcolar şi asigurarea accesului părinţilor la înregistrările video;
- organizarea de traininguri susţinute de psihologi şi experţi în psihologia copilului;
- evaluarea sistematică de către psihologi a cadrelor didactice şi non-didactice din instituţiile preşcolare, cu scopul de a depista persoanele care comit abuzuri şi violenţă în raport cu copiii;
- stimularea financiară a cadrelor didactice în funcţie de instruirile parcurse;
- sancţionarea managerilor instituţiilor de educaţie timpurie, ai căror angajaţi comit acte de violenţă.
Totodată, aceştia îşi exprimă speranţa că propunerile cu care au venit vor fi auzite, iar sistemul de învăţământ preşcolar va fi reformat, punându-se astfel capăt unor practici abuzive faţă de copii. Doar prin fapte concrete care ar aduce o schimbare de profunzime şi complexă în acest sistem, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării poate demonstra că generaţia în creştere contează cu adevărat pentru viitorul acestui stat, au constatat membrii AO "Părinţi Solidari".