Anul sportiv 2013: An post olimpic, marcat de ecourile cazului Armstrong şi Centenarul Turului Franţei

An post-olimpic, 2013 se anunţă agitat mai mult în culise: ciclismul va trebui să se scuture de visul urât al scandalului Armstrong, în vreme ce sportul mondial se pregăteşte să întoarcă o pagină, o dată cu plecarea, în decembrie, a lui Jacques Rogge de la preşedinţia Comitetului internaţional olimpic.
Epoch Times România
01.01.2013

An post-olimpic, 2013 se anunţă agitat mai mult în culise: ciclismul va trebui să se scuture de visul urât al scandalului Armstrong, în vreme ce sportul mondial se pregăteşte să întoarcă o pagină, o dată cu plecarea, în decembrie, a lui Jacques Rogge de la preşedinţia Comitetului internaţional olimpic.

Ecourile scandalului amintit sunt greu de estompat. Afacerea Armstrong a pus pe picior greşit conducătorii Uniunii cicliste internaţionale (UCI), acuzaţi că au favorizat hegemonia falsă, medicamentoasă, a texanului asupra plutonului timp de 10 ani. Crearea unei Comisii independente nu a calmat lucrurile. Discursul răspândit de "Change cycling now" (Schimbaţi ciclismul acum!), un grup de presiune vizând curăţirea ciclismului de dopaj a avut un anumit ecou şi l-a încurajat pe Greg LeMond, de acum singurul american învingător în Turul Franţei, să se declare dispus să asigure preşedinţia ad-interim a UCI, în caz de plecare a lui Pat McQuaid.

Altfel, cea de-a 100-a ediţie a Turului Franţei, al cărui start va fi dat în Corsica, se anunţă mai deschisă ca niciodată, cu o luptă fratricidă, între Bradley Wiggins, învingătorul din 2012, şi coechipierul său Chris Froome. Adesea suspectată din cauza dominaţiei totale, echipa lor, Sky, a întărit politica proprie antidopaj după afacerea Armstrong. Problema este: se va vedea acest lucru, vom avea vreun semn pozitiv?

La CIO, situaţia este mai clară. În post din 2001, când i-a urmat lui Juan Antonio Samaranch, preşedintele Jacques Rogge va ceda funcţia în septembrie, la congresul de la Buenos Aires. Până atunci, tratativele vor merge fără poticneli, pentru a se afla în cele din urmă cine va conduce mişcarea olimpică în anii ce vin.

În mijlocul acestor lupte pentru putere, sportivii vor avea, totuşi, dreptul să se exprime, în special în "luna magică", în care se vor disputa "legat" Mondialele de nataţie (19 iulie-4 august) la Barcelona şi de atletism (10-18 august), la Moscova. În bazinul catalan lupta se anunţă intensă înte eroii de la Jocurile Olimpice de la Londra, dar, fapt notabil, fără Michael Phelps, retras cu 22 de medalii olimpice, 18 de aur.

În schimb, la un an după ce a devenit sprinterul cel mai titrat din istorie, Usain Bolt şi-a fixat un singur obiectiv, în 2013: să-şi recupereze titlul mondial pe 100 m, care i-a scăpat la Daegu în 2011, din cauza unui start fals. Apoi, va veni şi vremea pentru a se ocupa şi de 200 m şi ştafetă...

Aceste 2 competiţii majore anunţă o vară palpitantă, care se va deschide cu Cupa Confederaţiilor din Brazilia (15-30 iunie), repetiţie în miniatură a Mondialului, ce va fi organizat un an mai târziu în ţara fotbalului. Această competiţie din 2013 va permite testarea infrastructurii şi sistemelor de transport din Brazilia. Dar şi de a vedea care este nivelul exact al selecţionatei auriverde, plasată din nou sub ordinele lui Felipe Scolari, antrenorul de la ultimul titlu mondial, din 2002. Numit în locul lui Menezes, concediat la sfârşitul lui noiembrie, Scolari, 65 de ani, va avea drept obiectiv să întreţină flacăra speranţei şi să ducă "generaţia Neymar" la titlul suprem. Va fi el capabil? Primul răspuns, la sfârşitul lunii iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor