ANUL SPORTIV 2011 Ioan Dobrescu: Sper să avem 100 de sportivi la JO 2012 şi să cucerim minim 8 medalii
Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), a declarat pentru AGERPRES că speră ca România să aibă un lot de cel puţin 100 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Londra, la care să cucerească minim 8 medalii.
"Anul acesta avem două mari obiective: să calificăm cât mai mulţi sportivi la Jocurile Olimpice de la Londra cu ocazia competiţiilor care vor avea loc în primele luni ale anului şi să finalizăm cu succes, mai întâi din punct de vedere logistic, iar apoi ca participare, prezenta delegaţiei României la importanta competiţie. Sper ca numărul componenţilor lotului care va face deplasarea la Londra să fie de cel puţin 100 de sportivi, care să cucerească minimum opt medalii", a declarat Dobrescu.
"Ne dorim, de asemenea, să avem o participare cât mai onorabilă la Jocurile Olimpice de iarnă ale tineretului de la Innsbruck", a mai spus Dobrescu.
Secretarul general al COSR consideră că "principala problemă va rămâne, însă, şi în 2012 finanţarea. Dacă în 2011, an preolimpic, am avut cea mai mică finanţare din istorie, ne aşteptăm ca în 2012 să fie şi mai rău, pentru că, este clar, sportul este privit ca o cenuşăreasă a societăţii noastre. Să nu mai amintim că s-a reuşit "performanţa", cu ghilimelele de rigoare, să ni se reţină şi acea pătrime din sumele realizate de Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport (ANST) din taxele şi accizele pe ţigarete şi băuturi alcoolice care revine prin lege Comitetului Olimpic şi Sportiv Român".
"Oricum lipsa de comunicare dintre ANST şi COSR nu numai că ne sperie, dar ne şi îngrijorează. În aceste condiţii de austeritate extremă, chiar dacă vom desemna cei mai buni sportivi ai anului, vom propune Comitetului Executiv al COSR ca festivitatea să fie cât mai austeră, banii urmând a fi direcţionaţi către pregătire", a mai spus Dobrescu.
Referindu-se la anul 2011, Ioan Dobrescu a afirmat că "este foarte clar că suntem într-o perioadă de repoziţionare. Singurul sport care a mers în parametri normali a fost scrima şi salutăm acest lucru. De asemenea, remarcăm rezultatele pozitive ale componentelor lotului olimpic feminin de judo, în opinia noastră toate cele trei sportive având şanse reale de afirmare".
"La categoria mari decepţii includem federaţiile de nataţie şi lupte, unde, cel puţin până acum, evoluţiile componenţilor loturilor naţionale au fost mult sub aşteptări. Să nu uităm că la înot am rămas cu o singură sportivă de valoare, Camelia Potec, de altfel singura care şi-a realizat baremul A pentru Jocurile Olimpice de la Londra, iar la lupte nu numai că nu avem nici măcar un singur sportiv cu biletul asigurat pentru Olimpiadă, dar şansele de realizare a unui astfel de obiectiv sunt doar teoretice", a subliniat Dobrescu.
"Nici gimnastica nu s-a ridicat în anul care s-a încheiat la nivelul aşteptărilor, dar sperăm ca până la momentul întrecerilor de la Londra, atât gimnastele, cât şi gimnaştii să atingă forma optimă pentru a realiza performanţele cu care ne-am obişnuit", a conchis secretarul general al COSR.
LOTUL OLIMPIC PENTRU JO 2012
Atletism (15 calificaţi; maximum 25): Adelina Gavrilă (triplusalt(barem B), Nicoleta Grasu (disc)barem A), Mihai Donisan (înălţime(B), Marius Ionescu (maraton)A), Maria Negoiţă (suliţă(B), Andreea Ogrăzeanu (100 m)A), Nuţa Olaru (maraton(B), Marian Oprea (triplusalt)B), Bianca Perie (ciocan(A), Viorica Ţigău (lungime)B), Cristina Bujin (triplusalt(B), Estera Petre (înălţime)A), Cristina Casandra (3.000 m obstacole(B), Claudia Ştef (20 km marş)B), Ana Maria Groza (20 km marş(B).
Box (1 calificat; maximum 4): Bogdan Juratoni (cat. 75 kg).
Canotaj (11, maximum 17): echipaj feminin 8+1, echipaj feminin 2 rame (componenţa va fi definitivată ulterior).
Ciclism (1; maximum 1): Andrei Nechita (şosea).
Gimnastică (12; maximum 12): echipele feminină şi masculină (componenţa va fi definitivată ulterior).
Haltere (4; maximum 4): trei sportivi şi o sportivă (numele vor fi stabilite ulterior).
Handbal (0; maximum 14): naţionala feminină va participa la un turneu de calificare în perioada 25-27 mai.
Judo (0; maximum 8): În funcţie de clasamentul mondial la data de 31 aprilie 2012, se vor califica primii 22 la masculin şi primele 14 la feminin, la fiecare categorie.
Kaiac-canoe (10, maximum 11): echipajele de canoe 2 (masculin, 1.000 m), kaiac 4 (masculin, 1.000 m), kaiac 2 (masculin, 200 m) şi kaiac 2 (feminin, 500 m).
Lupte (0; maximum 9): sportivii români mai au şanse de ajunge la Londra, prin cele trei turnee de calificare, de la Varna, din China şi de la Helsinki.
Înot (1; maximum 4): Camelia Potec; Alexandru Coci, Dragoş Agache şi Norbert Trandafir au îndeplinit baremul B.
Polo (0; maximum 13): naţionala masculină are şanse de calificare prin CE de la Eindhoven (16-29 ianuarie) sau turneul preolimpic de la la Edmonton (1-8 aprilie).
Scrimă (0; maximum 8): calificarea se obţine în funcţie de clasamentul mondial la data de 2 aprilie 2012. Dacă se vor califica echipele (spadă feminin şi sabie masculin au cele mai mari şanse), automat vor obţine biletele şi câte trei sportivi în probele respective de simplu.
Tenis (0; maximum 5): sportivii calificaţi vor fi cunoscuţi pe 12 iunie, în conformitate cu clasamentele WTA şi ATP.
Tenis de masă (4; maximum 4): Eliza Samara, Daniela Dodean şi Adrian Crişan. România va participa şi în proba feminină pe echipe, astfel că lotul va fi completat cu încă o sportivă.
Tir sportiv (2; maximum 2): Lucia Mihalache (skeet) şi Alin Moldoveanu (10 m puşcă aer comprimat).
Tir cu arcul (0; maximum 4): sportivii români au şanse de calificare în urma CE de la Amsterdam (mai 2012) sau a turneului de calificare din Statele Unite (iunie).