Anul European pentru Dezvoltare 2015, lansat la Bucureşti

Lansarea Anului European pentru Dezvoltare 2015. În imagine, Andreea Raicu, ambasador AED şi Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.
Lansarea Anului European pentru Dezvoltare 2015. În imagine, Andreea Raicu, ambasador AED şi Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. (FDSC)
Matei Dobrovie
20.02.2015

Lansarea oficială a Anului European pentru Dezvoltare 2015 în România, a avut loc marţi la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti. ”Anul European pentru Dezvoltare a fost propus de Comisia Europeană şi unanim adoptat de PE ca o oportunitate de a arăta angajamentul Uniunii Europene şi al statelor membre la eradicarea sărăciei globale”, se arată într-un comunicat remis Epoch Times de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile(FDSC).

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu partenerii Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Federaţia ONG-urilor pentru Dezvoltare (FOND), Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Biblioteca Naţională a României şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

În 2015, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului ajung la termenul limită şi le vor lua loc negocierile pentru agenda post -2015. Primul An European destinat afacerilor externe, Anului European pentru Dezvoltare (AED2015), oferă oportunităţi fără egal de implicare pentru cetăţeni şi va arătă angajamentul UE la eradicarea sărăciei globale. Motto-ul AED2015 este: ”lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”.

“Trăim într-un context geopolitic complex, în care avem provocări majore de securitate, provocări ce pot însemna şi oportunităţi, şi, de multe ori, deschidere în ceea ce priveşte solidaritate dintre state, cooperarea, partenerierea şi mobilizarea de resurse pentru binele comun. Şi aceste valori cred că nu sună ciudat. Dimpotrivă. Mai ales într-un context atât de complicat cum este al nostru”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea conferinţei „Storytelling - power to the people in internaţional development”

“Vedem cu toţii, în diferite puncte ale globului, implicaţiile pe care conflictele armate şi terorismul le au. Efectele acestor femonene nu sunt doar asupra societăţii, ci şi asupra fiecărui individ, iar dezvoltarea internaţională înseamnă acţiuni. Nu doar temporare cât şi pe termen lung, nu doar pentru sprijin umanitar, de urgenţă, în zona de conflict sau pentru sprijinirea unor societăţi pentru reconstrucţie post-conflict, înseamnă şi sprijin pentru consolidarea unor procese democratice, pentru dezvoltare economică. Toate acestea sunt subsumate scopului de a asigura o dezvoltare durabilă. România nu poate sta departe de ceea ce înseamnă cooperare internaţională pentru dezvoltare, ci contribuie cu fonduri atât la bugetul Uniunii Europene dar şi în plan bilateral, către statele aflate în curs de dezvoltare care au o nevoie pronunţată de ajutor. Atingem anual o ţintă medie de aproximativ 100 milioane de euro la nivel naţional”, a mai spus Aurescu.

MAE este coordonatorul naţional al AED2015 în România. În acest context, MAE a nominalizat Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) ca partener de implementare al unui plan de lucru special dedicat comunicării despre dezvoltarea internaţională în România. În cadrul AED2015, MAE împreună cu PNUD pregătesc o serie de activităţi de comunicare având ca scop familiarizarea publicului românesc cu domeniul dezvoltării internaţionale. Specific, până la finalul anului 2015, planul naţional de lucru al României în cadrul Anului European pentru Dezvoltare îşi propune:

  • Informarea cetăţenilor români privind contribuţia României ca membru al Uniunii Europene la dezvoltarea globală,

  • Creşterea spiritului de responsabilitate globală al cetăţenilor români privind locuitorii ţărilor în curs de dezvoltare şi încurajarea dezbaterilor privind dezvoltarea internaţională,

    ”România nu poate sta departe de ceea ce înseamnă cooperare internaţională pentru dezvoltare, ci contribuie cu fonduri atât la bugetul Uniunii Europene dar şi în plan bilateral, către statele aflate în curs de dezvoltare care au o nevoie pronunţată de ajutor” - Bogdan Aurescu

  • Dezvoltarea oportunităţilor de implicare în activităţi de dezvoltare globală pentru cetăţenii români·

AED2015 va aduce împreună tineri, factori de decizie, societatea civilă, sectorul privat, instituţiile academice şi publicul larg pentru a stabili împreună obiective de dezvoltare comune. AED2015 va crea o serie de oportuniţi creative de implicare în toate statele membre, de la proiecte de artă şi dezvoltare la activităţi cu şcoli şi universităţi şi evenimente sportive. Mai multe detalii despre obiectivele anului şi activităţile planificate se găsesc aici: http://europa.eu/eyd2015.

În cadrul evenimentului au fost anunţaţi cei trei ambasadori ai Solidarităţii Internaţionale: Andreea Raicu, Ştefan Mihalache (Connect– R) şi Horaţiu Ţicău (Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti). Fiecare dintre aceştia şi-au luat angajamentul să contribuie la promovarea în România a conceptului de solidaritate internaţională şi să încurajeze tinerii să se implice în ajutorarea statelor ce au nevoie de sprijin.

Cea de-a doua parte a evenimentului a găzduit discursurile unor vorbitori implicaţi în activităţi de cooperare pentru dezvoltare. Printre aceştia se regăsesc: Silvia Cambie, consultant internaţional în social media şi comunicare strategică, Lina Ben-Mhenni - nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace şi autoarea celebrului blog ”A Tunisian Girl”, Laurenţiu Colintineanu & Ioana Moldovan – care au dezvoltat diverse proiecte jurnalistice şi fotojurnalistice din zone defavorizate şi Roland Hermann care a oferit asistenţă medicală în ţări precum Brazilia, Nepal, Rwanda sau Ciad.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor