Anual, în jur de 40.000 de soldaţi germani dispăruţi în al doilea război mondial sunt identificaţi şi reînhumaţi

Comisia germană privind mormintele de război a lansat marţi, când s-au împlinit 67 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, o campanie de promovare a bazei sale de date reprezentând o cale pentru rude sau urmaşi de a da de urma soldaţilor daţi dispăruţi.
(photos.com)
Epoch Times România
09.05.2012

Comisia germană privind mormintele de război a lansat marţi, când s-au împlinit 67 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, o campanie de promovare a bazei sale de date reprezentând o cale pentru rude sau urmaşi de a da de urma soldaţilor daţi dispăruţi.

Circa 40.000 de soldaţi germani sunt identificaţi, şi apoi reînhumaţi, în fiecare an, în Europa de Est şi în Rusia, unde echipele comisiei încă se confruntă cu ostilitate din partea localnicilor care-şi amintesc de crimele ocupaţiei, scrie în ediţia sa de marţi Der Spiegel.

Circa trei milioane de soldaţi germani au murit în Uniunea Sovietică şi în Europa de Est în cel de-al doilea război mondial şi nu se ştie încă de soarta a sute de mii dintre ei.

Marţi, cu ocazia împlinirii a 67 de ani de la capitularea Germaniei naziste şi de la încheierea războiului în Europa, Comisia germană privind mormintele de război a lansat o campanie în care-i invită pe oameni să consulte baza sa de date, care conţine informaţii despre 4,6 milioane de soldaţi morţi sau daţi dispăruţi în timpul războiului.

Încheierea Războiului Rece, în urmă cu peste două decenii, a făcut posibil pentru Comisie să înceapă depistarea locurilor cu morminte, identificarea rămăşiţelor pământeşti şi reînhumarea lor în noi cimitire pe cuprinsul Rusiei şi în ţările est-europene invadate de către armata germană.

Circa 716.000 de militari germani morţi în război au fost identificaţi, şi apoi reînhumaţi, de atunci şi numărul lor creşte anual cu 40.000, potrivit Comisiei. Baza de date procesează lunar circa 20.000 de dosare.

''Procedăm la o concentrare a locurilor cu morminte. Nu putem menţine sutele de mii de locuri unde sunt îngropaţi soldaţi, astfel că noi constituim altele noi, mai largi, sau le extindem pe cele existente'', a declarat Fritz Kirchmeier, purtător de cuvânt al Comisiei, pentru Spiegel online.

''Ne aşteptăm la o reducere a activităţii noastre în 2017 sau 2018, deoarece descoperim tot mai puţine rămăşiţe pământeşti şi devine tot mai costisitor să le recuperăm. Banii sunt pe sfârşite. Comisia, care este în mare măsură finanţată prin donaţii, speră să găsească rămăşiţele pământeşti a 250.000 de soldaţi până atunci'', a afirmat oficialul german.

Majoritatea locurilor de înhumare sunt nemarcate şi unele sunt gropi comune, a declarat Kirchmeier. Războiul a costat 20 milioane de vieţi omeneşti în Uniunea Sovietică şi 6 milioane numai în Polonia. Forţele Germaniei naziste au devastat teritorii largi pe care le cuceriseră în cursul unui război de aneantizare îndreptat din start împotriva civililor. Deseori, echipele de cercetare nu pot ajunge la morminte, deoarece deasupra lor au fost construite şosele sau au fost ridicate construcţii.

De la începutul anilor '90 ai secolului trecut, Comisia a restaurat sau construit din nou peste 300 de cimitire pentru militarii morţi în cel de-al doilea război mondial şi 190 pentru cei căzuţi în primul război mondial, în ţări din centrul, estul şi sud-estul Europei şi în Rusia. Soldaţii germani sunt identificaţi cu ajutorul dogtag-urilor lor sau cu ajutorul înregistrărilor originale ale armatei care descrie înfăţişarea locurilor de înhumare.

Comisia gestionează în total 824 de cimitire în 45 de ţări, unde sunt înhumate rămăşiţele pământeşti a 2,4 milioane de soldaţi germani. Ea este ajutată de circa 9.000 de voluntari şi are 582 de angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor