Antonio Tajani: Bruxellesul ar trebui să relaxeze austeritatea pentru statele membre ale UE care investesc în inovaţie

Bruxellesul ar trebui să relaxeze regulile stricte de stabilitate fiscală pentru statele membre ale UE care investesc în inovaţie, în caz contrar producătorii din regiune confruntaţi cu probleme vor întâmpina dificultăţi în a concura cu SUA şi rivalii asiatici, susţine comisarul european pentru întreprinderi şi industrie, Antonio Tajani, într-un interviu pentru Financial Times (FT).
Comisarul european pentru întreprinderi şi industrie, Antonio Tajani. (Mac Innes Photography / Dept of the Taoiseach via Getty Images)
Epoch Times România
29.05.2013

Bruxellesul ar trebui să relaxeze regulile stricte de stabilitate fiscală pentru statele membre ale UE care investesc în inovaţie, în caz contrar producătorii din regiune confruntaţi cu probleme vor întâmpina dificultăţi în a concura cu SUA şi rivalii asiatici, susţine comisarul european pentru întreprinderi şi industrie, Antonio Tajani, într-un interviu pentru Financial Times (FT).

Tajani a declarat că normele bugetare flexibile sunt esenţiale pentru a revigora creşterea economică şi activitatea întreprinderilor, care a fost sufocată de criza datoriilor suverane şi de măsurile dure de austeritate.

'Cred că avem nevoie de o interpretare mai puţin birocratică a pactului de stabilitate fiscală', a declarat Tajani pentru FT. 'Pactul de stabilitate nu este o formulă matematică, a fost o decizie politică şi, prin urmare, acum trebuie să ne folosim judecata politică pentru a-l face mai flexibil', a subliniat el. 'Europa are nevoie de creştere iar aceasta vine doar prin investiţii', a ţinut să puncteze el.

Apelul lui Tajani de a acţiona în mai mare măsură survine după ce Lakshmi Mittal, proprietarul celui mai mare producător de oţel din lume, ArcelorMittal, a criticat virulent factorii de decizie politică pentru că sufocă cererea prin măsuri dure de austeritate, aminteşte FT. Ziarul britanic precizează că miliardarul indian a cerut, de asemenea, Bruxellesului, să ridice barierele comerciale pentru a-i proteja pe producătorii săi de concurenţa neloială din China.

Datele Indicelui global IDA - indicele directorilor de achiziţii - arată că industria manufacturieră din zona euro s-a contractat timp de 15 luni consecutiv, din februarie 2012.

Tajani, un aliat politic apropiat al fostului premier Silvio Berlusconi, care a fost critic faţă de demersul austerităţii adoptat de Bruxelles, potrivit FT, le-a cerut, de asemenea, liderilor UE, să convină o serie de măsuri-cheie comune, pentru revigorarea afacerilor.

Comisarul european a spus că Europa are nevoie de un 'pact industrial' pentru domeniul manufacturier, similar pactului fiscal adoptat de statele membre ale UE pentru a remedia finanţele publice după criza datoriilor suverane din zona euro. Acţiunile imediate ar include norme comune în întreg blocul, privind impozitul pe profit, timpul pentru a înfiinţa o afacere şi accesul la credite.

''Avem nevoie de un pact industrial acum', a spus el, marcându-şi afirmaţia lovind cu pumnul în birou, remarcă FT. 'Trebuie să ajungem la o înţelegere, să stabilim norme comune şi să le respectăm pe întreg teritoriul UE. Acest lucru va asigura companiilor o mai mare competitivitate pe o scară globală', a subliniat oficialul european.

Tajani a mai spus, de asemenea, că, drept parte a unui efort mai larg de a reduce preţurile la energie pentru companii, Europa ar trebui să evalueze mai atent posibilitatea de a exploata gazele de şist interne. El a precizat că nu ar trebui să existe un tabu privind mediul legat de folosirea noii forme de energie, iar Bruxellesul ar trebui să conducă demersul analizării dacă este posibil să se extragă gaze de şist fără a aduce prejudicii devastatoare mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor