Antonescu: Avem semne că se fac presiuni asupra Curţii Constituţionale

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că are anumite semnale că se fac presiuni asupra preşedintelui Curţii Constituţionale, lucru pe care doreşte să-l discute cu procurorul general.
Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
08.08.2012

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că are anumite semnale că se fac presiuni asupra preşedintelui Curţii Constituţionale, lucru pe care doreşte să-l discute cu procurorul general. El a invocat articolul 80 din Constituţie care prevede obligaţia preşedintelui de a veghea la bunul mers al instituţiilor publice şi de a modera între puterile statului, între instituţii, între stat şi societate.

"Cred că, în baza acestui articol, o să fac tot ce pot pentru a putea aduce şi discuta şi cu preşedintele Curţii Constituţionale şi cu procurorul general, că ajungem la povestea Parchetului, să vedem care este realitatea, e de datoria noastră. Nu se poate ca un cetăţean care nu are nicio calitate oficială să iasă în fiecare seară în public să insulte, să ameninţe cu puşcăria, să spună ce trebuie să facă Evidenţa Populaţiei, ce trebuie să facă Ministerul de Interne, ce trebuie să facă Curtea Constituţională, pe cine trebuie să cheme Parchetul şi întâmplarea să facă să se întâmple aceste lucruri a doua zi. Deci aceasta este o chestiune de neacceptat", a spus Antonescu, la Antena 3.

Oficiali internaţionali, chemaţi să constate presiunile

El a declarat că îi chemă "cu drag" pe ambasadorul SUA şi pe toţi cei interesaţi de soarta referendumului, inclusiv pe comisarul european Viviane Reding, să vadă că se exercită presiuni asupra preşedintelui CC. Antonescu a precizat că nu este el cel care face presiuni asupra preşedintelui CC, Augustin Zegrean, şi nu doreşte să se înţeleagă greşit. La fel, nici Guvernul şi nici alte instituţii publice din România nu fac nicio presiune asupra Curţii, iar acest lucru ar trebui cunoscut de Comisia de la Veneţia, a precizat preşedintele interimar.

"Cred cu toată puterea în principiul justiţiei independente, dar când văd ce văd milioane de oameni – şi sunt acum, interimar, dar sunt preşedintele acestei ţări, deci am toate obligaţiile, ştiu că nu sunt ales nici nu-mi imaginez altceva, dar sunt acum în această funcţie, cum este chestorul Manoloiu la Evidenţa Populaţiei, sunt preşedinte interimar, am această răspundere – cum pot să las să nu discut măcar această chestiune în forul magistraţilor, în Consiliul Superior al Magistraturii această chestiune pe care o văd milioane de oameni, că azi Băsescu spune «Mâine ăla să fie arestat» şi mâine ăla este chemat şi pus sub urmărire penală. Cum pot să tac? Nu pot!", a spus Antonescu.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a cerut, marţi, să se respecte independenţa Curţii Constituţionale şi oamenii politici să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.

"Fac apel la autorităţile statului şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările la adresa unor judecători, sper că autorităţile române îi vor proteja pe judecătorii vizaţi şi familiile lor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei", afirmă Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor