MAE împărtăşeşte poziţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia privind independenţa justiţiei

Epoch Times România
07.08.2012

MAE împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de preşedintele Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă.

Autorităţile guvernamentale române nu fac şi nu vor face niciun fel de excepţie de la respectarea cu stricteţe a principiului constituţional fundamental al statului de drept care este independenţa justiţiei sau independenţa contenciosului constituţional.

Totodată, MAE consideră că este extrem de important – aşa cum arată şi Preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia sa – ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor.

În cazul, absolut regretabil, al unor ameninţări împotriva integrităţii judecătorilor, vor fi aplicate în modul cel mai strict şi ferm prevederile legale corespunzătoare, în acest scop fiind esenţial ca acestea să fie aduse imediat la cunoştinţa autorităţilor de resort.

MAE reaminteşte că în cazul ameninţărilor la care a fost supusă, cu ceva timp în urmă, doamna judecător al Curţii Constituţionale, Aspazia Cojocaru, autorităţile competente ale statului au declanşat prompt procedurile penale corespunzătoare şi îşi exprimă speranţa că acestea se vor finaliza în cel mai scurt timp, iar făptuitorii vor suferi rigorile legii.

În urma instrucţiunilor Centralei MAE, Reprezentanţa Permanentă a României la Strasbourg a contactat de urgenţă secretariatul Comisiei de la Veneţia pentru comunicarea exactă a informaţiilor care au determinat declaraţia Preşedintelui Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio, din 7 august 2012, astfel încât autorităţile române competente să fie în măsură să ia măsurile legale care se impun.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a făcut marţi apel la toate autorităţile şi partidele politice din România să respecte independenţa Curţii Constituţionale.

”La data de 4 iulie 2012 am făcut o declaraţie în care mi-am declarat îngrijorarea cu privire la încercările de a exercita presiuni asupra Curţii Constituţionale din România şi de a îi submina independenţa. Ieri (n.r. - luni) am primit informaţii suplimentare de la Curte cu privire la presiunile continue şi la ameninţările asupra judecătorilor. Este un principiu general al statului de drept, presiunea asupra oricărei instanţe cu scopul de a-i influenţa deciziile este inadmisibilă. În ultimii ani, Comisia de la Veneţia a fost nevoită uneori să intervină pentru a proteja independenţa unei curţi contituţionale într-o democraţie nouă. Este cu atât mai surprinzător pentru mine, chiar şocant că, într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului European şi al UE se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-şi proteja independenţa”, susţine preşedintele Comisiei.

Gianni Buquicchio face apel ”la toate autorităţile statului şi la partidele politice din România să respecte în totalitate independenţa Curţii Constituţionale şi să înceteze să facă presiuni”.

”În ceea ce priveşte ameninţările la adresa judecătorilor, mă aştept ca autorităţile române să protejeze judecătorii în cauză şi să ia toate măsurile necesare astfel încât cei responsabili de asemenea ameninţări să fie aduşi în faţa justiţiei”, a mai spus Gianni Buquicchio.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor