Antonescu a cerut să nu fie prelungite restricţiile pe piaţa muncii din Spania
alte articole
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a purtat o serie de discuţii, la întrevederea avută miercuri la Madrid, cu omologul său spaniol, preşedintele Senatului spaniol, Pio Garcia-Escudero Marquez. Temele principale abordate de cei doi oficiali au fost ridicarea restricţiilor impuse românilor pe piaţa forţei de muncă din Spania, situaţia economică actuală şi rolul parlamentelor din ţările democratice.
"Am făcut această vizită la invitaţia omologului meu, am participat şi la festivitatea de semnare a unui acord bilateral foarte important între ministrul român al Transporturilor şi doamna ministru a Dezvoltării de aici (protocolul de colaborare în transport şi infrastructură de transport semnat de România şi Spania, n.r.); am avut şi reuniuni cu şefi de cluburi politice, liberale, cu oameni din diaspora", a precizat Crin Antonescu.
În cadrul întrevederii cu omologul său spaniol, Crin Antonescu a afirmat: "Mi-am exprimat speranţa că decizia (guvernului din Spania, n.r.) care restrânge dreptul la muncă, care îi afectează pe români, şi al cărei termen este în decembrie, nu va mai fi prelungită. Nu este o decizie care să se ia acum, însă important este că preşedintele Senatului spaniol a vorbit elogios şi a spus-o limpede şi răspicat: marea majoritate a acestor români care trăiesc şi muncesc în Spania au avut o contribuţie foarte importantă la creşterea economică a Spaniei, la bugetul diferitelor comunităţi şi la bugetul naţional".
Crin Antonescu a purtat discuţii şi despre situaţia economică dificilă actuală şi despre diferite modalităţi de depăşire a acestei situaţii. "Avem în vedere o colaborare bilaterală cu Spania pe multe planuri, având în vedere experienţa ţării în materie de integrare, foarte de succes, precum şi experienţa în absorbţia şi gestiunea fondurilor UE. De asemenea, companiile spaniole sunt interesate ca România să reuşească absorbţia acestor fonduri, pentru că doresc să lucreze, să investească pe piaţa românească, unde este nevoie de construcţii, de infrastructură", a adăugat Crin Antonescu.
Cei doi oficiali au analizat rolul actual al parlamentelor naţionale, în această perioadă în care, "din cauza provocărilor crizei, se pun în discuţie structuri ale societăţii democratice. Am fost de acord: cu cât se va întări prestigiul şi rolul Parlamentului, cu atât civilizaţia democratică va fi apărată", precizează Crin Antonescu.
"Sunt multe interese în comun, există posibilităţi de a dezvolta aceste relaţii. Pornind de la tradiţii culturale, la acest moment de răscruce, contactele bilaterale sunt foarte importante", a concluzionat preşedintele Senatului României.