Antarctica: NASA publică o fotografie de aproape a noului gheţar care se rupe din Gheţarul Insulei Pine [foto]

Săptămâna trecută, din Gheţarul Insulei Pine din Antarctica s-a rupt un iceberg masiv, numit B-46, în Marea Amundsen.
Gheţarul se rupe din partea din faţă a gheţarilor care se termină în mare (NASA ICEBRIDGE/Brooke Medley)
Maria Caubin
10.11.2018

Oamenii de ştiinţă au primit în această săptămână prima fotografie de aproape a noului gheţar care se rupe din Gheţarul Insulei Pine din Antarctica. Blocul de gheaţă, care era iniţial numit B-46, avea 225 de km pătraţi.

Conform obiceiurilor recente de a compara suprafaţa gheţarilor cu suprafaţa insulei Manhattan, acesta ar fi fost de trei ori mai mare decât faimosul district din New York.

Dar survolarea efectuată de NASA miercuri 8 noiembrie arată că gheţarul se fragmentează deja.

Agenţia spaţială a SUA, DC-8 se afla într-o expediţie de rutină în cadrul proiectului IceBridge, care măsoară elevarea suprafeţelor îngheţate cu un laser.

Cercetătorii de la bord au reuşit să îşi îndrepte camerele prin ferestrele avionului şi să imortalizeze o parte din suprafaţa şi frumuseţea scenei îngheţate de dedesubt.

Gheţarul Insulei Pine acoperă o arie vastă a Antarcticii de vest care este aproximativ echivalentă cu două treimi din suprafaţa Marii Britanii. Din partea plutitoare a gheţarului se rup constant bucăţi mari de gheaţă, care plutesc în Marea Amundsen.

Acest gheţar a apărut în octombrie şi a fost prima dată observat prin satelit.

Ultimul gheţar care s-a rupt din Gheţarul Insulei Pine în Octombrie (NASA-USGS LANDSAT/EARTH OBSERVATORYT)
Ultimul gheţar care s-a rupt din Gheţarul Insulei Pine în Octombrie (NASA-USGS LANDSAT/EARTH OBSERVATORYT)

Ruperea gheţarilor din partea din faţă a marelui gheţar face parte dintr-un proces foarte natural.

Este modul în care un gheţar precum cel al insulei Pine îşi menţine echilibrul: ejectarea gheţarilor este inevitabil urmată de acumularea de zăpadă din ninsori pe partea gheţarului care stă pe pământ.

Gheaţa mării se formează în ruptura dintre B-46 şi Gheţarul Insulei Pine (NASA ICEBRIDGE/Kate Ramsayer Image caption)
Gheaţa mării se formează în ruptura dintre B-46 şi Gheţarul Insulei Pine (NASA ICEBRIDGE/Kate Ramsayer Image caption)

Gheţarul Insulei Pine a intrat sub control amănunţit deoarece a arătat dovezi de subţiere şi accelerare. Studiile pe termen lung prin satelit au indicat că a aruncat un volum considerabil de gheaţă în Golful Amundsen, ridicând nivelul global al mărilor.

Gheţarul Insulei Pine se află în partea de vest a Antarcticii şi reprezintă două treimi din suprafaţa Marii Britanii (NASA ICEBRIDGE)
Gheţarul Insulei Pine se află în partea de vest a Antarcticii şi reprezintă două treimi din suprafaţa Marii Britanii (NASA ICEBRIDGE)

Numele gheţarului vine de la un sistem de clasificare condus de Centrul Naţional al Gheţii al SUA, care divide Antarctica în cadrane.

Cadranul B acoperă sectorul Mării Amundsen, iar acest bloc este al 46-lea din serie. Fiecare bloc mare care se rupe din Gheţarul Insulei Pine va trebui monitorizat datorită pericolului pe care îl poate reprezenta pentru navele de transport.

B-46 este întrecut în dimensiuni de către marele gheţar A-68 care s-a rupt din Gheţarul Larsen C în 2017. Acela acoperea o suprafaţă de 6.000 de km pătraţi. Clipul video realizat de NASA ICE poate fi vizionat aici.

Articol de referinţă: NASA: Massive Antarctic Iceberg Spotted on NASA IceBridge Flight

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor