ANRE din R. Moldova a majorat tariful la gaz pentru populaţie

(europaliberă.org)
Tatiana Chiriac
28.01.2022

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis vineri, 28 ianuarie, că începând cu 1 ianuarie cetăţenii Republicii Moldova vor achita 15 lei şi 18 bani pentru un metru cub de gaze, cu peste patru lei (aproximativ 37%) mai mult decât în prezent.

Astfel, ANRE a acceptat cererea Moldovagaz de majorare a tarifului cu aproximativ 40 de bani mai puţin decât solicitase compania -15,6 lei.

În contextul anunţului ANRE de creştere a tarifelor la gaze naturale, reiterez: tarifele pentru consumatorii casnici care consumă până la 150 metri cubi, vor rămâne neschimbate, pentru lunile ianuarie, februarie, martie, a scris premierul Natalia Gavriliţa pe pagina sa de socializare, imediat după decizia ANRE.

Restul consumului va fi achitat la preţul majorat şi aprobat de ANRE.

Moldovagaz şi-a motivat cererea prin creşterea preţului de import în ianuarie de la 430 la 620 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Cererea a fost susţinută de Comisia pentru Situaţii Excepţionale care joi, 27 ianuarie, a adoptat un şir de măsuri necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze în luna februarie.

Comisia argumentase că numai prin majorarea tarifului poate fi evitată o nouă criză în jurul datei de 20, când în fiecare lună Moldovagaz trebuie să achite concernului rus Gazprom consumul pentru luna precedentă, plus jumătate de sumă în avans pentru luna în curs, transmite Radio Europa Liberă.

Şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat joi, că în perioada următoare se estimează o reducere a preţului de import, dar asta nu va conduce şi la scăderea tarifului deoarece întreprinderea a înregistrat pierderi de peste 2,6 miliarde de lei în ultimul an din cauza diferenţei de tarif, care trebuie să fie recuperate.

Deşi Guvernul moldovean a adoptat un program de compensaţii pentru populaţie în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de lei care acoperă parţial diferenţa de tarif, majorarea preţurilor la produsele energetice a provocat şi un lanţ de scumpiri la alte mărfuri şi servicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor