Letonia: "Germania se comportă imoral şi ipocrit în relaţia cu Rusia şi China"

Membre ale blocului european încep să critice deschis realpolitik-ul Berlinului
Artis Pabrikis (Ozge Elif Kizil / Anadolu Agency / Getty Images)
A.P.
28.01.2022

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat, vineri, că Germania are o poziţie „imorală şi ipocrită” legată de Rusia şi China, transmite publicaţia Financial Times.

Acţiunile Berlinului creează o diviziune între ţările din vestul şi estul Europei, a declarat Pabriks într-un interviu acordat, în timp ce Rusia masează peste 100.000 de soldaţi şi echipamente militare la graniţa ucraineană, ministrul leton subliniind că răspunsul occidental a demonstrat „dorinţa de a gândi”.

Oficialii est-europeni au reacţionat critic la refuzul Berlinului de a trimite arme letale în Ucraina, mai ales că Berlinul a blocat transferul de arme din Estonia către Kiev chiar şi atunci când era vorba despre obuziere vechi.

Până în prezent, Germania s-a angajat să trimită 5.000 de căşti şi un spital de campanie, însă Ambasada germană la Bucureşti a anunţat că va participa cu misiuni de patrulare a aerului.

Pabriks a atacat poziţia Germaniei cu privire la obuziere – precum şi faptul că unele dintre companiile germane au ameninţat că se vor retrage din Lituania din cauza disputei acestei ţări cu China - după embargouri impuse de regimul comunist chinez în urma unei încălziri a relaţiilor diplomatice dintre ţara baltică şi Taiwan.

„Cum se comportă [Germania, n.r.] când vine vorba de Lituania, Rusia, China? Imoral şi ipocrit. Provoacă o linie de divizare între vest şi est în Europa”, a afirmat Pabriks.

„Germanii au uitat deja că americanii le garantau securitatea în timpul Războiului Rece. Dar ar trebui [să-şi amintească]. Este datoria lor morală”, a adăugat ministrul Apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor