Rusia avertizează că dacă este tăiată de la SWIFT, Europa va rămâne fără gaz, ţiţei şi metale
alte articole
În timp ce tensiunea de-a lungul graniţei ucrainene pare să se diminueze, un înalt oficial rus afirmă că dacă Occidentul respectă ameninţarea cu "opţiunea nucleară" - de a deconecta Kremlinul de la sistemul de plăţi SWIFT - Europa nu va primi ţiţei, gaz sau metale ruseşti.
Marţi, premierul britanic Boris Johnson a declarat că examinează blocarea Rusiei de la sistemul global de plăţi - Swift - împreună cu Statele Unite, numind-o „o armă foarte puternică”.
"Mă tem că poate fi implementat cu adevărat doar cu asistenţa Statelor Unite. Purtăm discuţii despre asta", a adăugat el.
Nikolai Juravlev, vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului Rusiei), a răspuns ameninţării lui Johnson, declarând pentru agenţia TASS că Europa va suferi consecinţele unei astfel de evoluţii.
"SWIFT este un sistem de tranzacţionare, este un serviciu. Prin urmare, dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută [străină], iar cumpărătorii, ţările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre - petrol, gaze, metale şi alte componente importante. Au nevoie de asta? Nu sunt sigur", a spus Juravlev, care a remarcat că, deşi SWIFT este convenabil şi rapid, nu este singura modalitate când vine vorba de tranzacţii financiare.
„SWIFT este o companie europeană, o asociaţie care implică o mulţime de ţări. Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este necesară o decizie a tuturor ţărilor participante. Deciziile Statelor Unite şi ale Regatului Unit cu siguranţă nu sunt suficiente. Nu sunt sigur că alte ţări, în special cele în care ponderea comerţului cu Rusia este semnificativă, vor sprijini închiderea”, a continuat el.
În ultimii ani, Bruxelles-ul a ridicat în mod frecvent subiectul deconectării Rusiei de la SWIFT pe fondul agravării relaţiilor dintre Moscova şi Occident. Pentru prima dată, Parlamentul European a cerut deconectarea Federaţiei Ruse de la sistemul de plăţi interbancare în 2014, într-o rezoluţie adoptată după reunificarea Crimeei cu Rusia.
Între timp, Statele Unite poartă discuţii cu mari ţări producătoare de energie şi companii din întreaga lume, pentru a schiţa un plan de rezervă de a furniza energie Europei în cazul în care Rusia invadează Ucraina, transmite agenţia Reuters, citând oficiali superiori ai administraţiei Biden.
„Încercăm să identificăm volume suplimentare de gaze naturale non-ruse din diferite zone ale lumii: din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu până în Asia şi Statele Unite”, a declarat un oficial superior al administraţiei, sub rezerva anonimatului, adăugând: „În mod corespunzător, purtăm discuţii cu marii producători de gaze naturale din întreaga lume pentru a înţelege capacitatea şi disponibilitatea lor de a creşte temporar producţia de gaze naturale şi de a aloca aceste volume cumpărătorilor europeni”.
Reuters a transmis, la începutul acestei luni, că oficialii Departamentului de Stat discutau despre planuri de urgenţă cu companiile energetice pentru a asigura aprovizionarea stabilă în Europa în cazul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina ar întrerupe aprovizionarea.
Planul Casei Albe este complicat de faptul că producătorii mondiali de gaz natural lichefiat - GNL - produc deja la capacitate maximă. Reuters a transmis că firmele contactate le-au spus oficialilor guvernamentali americani că rezervele globale de gaze sunt reduse şi că există puţină disponibilitate pentru a înlocui volumele mari importate de europeni din Rusia.
După ce neutralitatea Germaniei faţă de criza Rusia-Ucraina a devenit evidentă, Suedia a devenit cea mai recentă ţară care a luat hotărârea de a bloca transferurile de arme către Kiev, în timp ce Croaţia s-a delimitat de evoluţia NATO, printr-o declaraţie fermă în care afirma că îşi va rechema toate trupele din NATO în caz de război.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că circumstanţele din regiune sunt acum „sub control” şi că „nu există niciun motiv de panică”, potrivit Associated Press.
Oficialii ucraineni au început acum să critice mass-media pentru răspândirea unui sentiment de panică exagerată în rândul populaţiei. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a mers până acolo încât a spus că ameninţarea unei invazii ruse „nu există”, în ciuda faptului că mai există „scenarii riscante”.