Anne Hidalgo, de origine spaniolă, poate deveni prima femeie primar a Parisului

Fiică a unor imigranţi spanioli, ajunşi în Franţa în epoca lui Franco, Ana Maria Hidalgo - Anne Hidalgo - îşi va anunţa săptămâna aceasta candidatura la primăria Parisului pentru alegerile municipale din 2014.
Politiciana franco-spaniolă, Anne Hidalgo. (JACQUES DEMARTHON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.09.2012

Fiică a unor imigranţi spanioli, ajunşi în Franţa în epoca lui Franco, Ana Maria Hidalgo - Anne Hidalgo - îşi va anunţa săptămâna aceasta candidatura la primăria Parisului pentru alegerile municipale din 2014. Politiciana născută la San Fernando (Cadiz), în 1959, este mâna dreaptă a actualului primar Bertrand Delanoë, care a anunţat că nu se va mai prezenta pentru al treilea mandat şi că o va susţine pe Hidalgo ca succesoare, informează luni ziarul ABC.

Politiciana franco-spaniolă, mamă a trei copii şi militantă socialistă din 1994, porneşte ca favorită pentru a deveni prima femeie primar a Parisului. Un sondaj dat publicităţii duminică arată că Hidalgo este preferată de aproape 3 milioane de locuitori ai celor 20 de arondismente ale Parisului pentru a prezida Hotel de Ville. Sondajul arată că ar câştiga alegerile în faţa oricărui candidat pe care l-ar prezenta dreapta, inclusiv fostul premier şi candidat probabil al Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), François Fillon. Hidalgo ar câştiga în primul tur 36% din voturi faţă de 33%, şi ar obţine în turul al doilea o majoritate de 54%.

Aleasă consilier pentru arondismentul al XV-lea unde locuieşte într-un frumos complex de apartamente, povestea Annei Hidalgo seamănă cu cea a altui spaniol din Cadiz celebru, fostul jucător de fotbal Luis Fernandez. Avea doi ani când familia sa de muncitori a decis ca şi familia lui Fernandez să plece din Cadiz în căutarea unei vieţi mai bune în cartierele populare din Lyon. Aici şi-a format credinţa politică şi identitară, alimentată de marea sărbătoare pe care emigranţii şi exilaţii spanioli au organizat-o, în 1975, în noaptea când a murit Franco.

Hidalgo, care este partenera lui Jean-Marc Germain, şeful de cabinet al preşedintei Partidului Socialist Martine Aubry, a fost inspector al muncii şi s-a alăturat tineretului militant al PS, în 1994, cu trei ani înainte de a face parte din cabinetul lui Aubry, care atunci era ministru al muncii în guvernul lui Lionel Jospin. În 2001 a intrat în politica municipală de mâna victoriosului Bertrand Delanoë, care a câştigat surprinzător primăria capitalei în faţa dreptei.

În primii şapte ani de mandat, Hidalgo a fost mâna dreaptă şi adjunctă a lui Delanoë, care, asemeni spanioloaicei, are un curriculm vitae şi mai exotic: el s-a născut în Tunisia într-o familie de evrei şi este unul din puţinii politicieni care şi-a recunoscut orientarea homosexuală. După realegerea sa în 2008, el a numit-o pe Hidalgo consilier la Urbanism şi Arhitectură iar în 2009 a desemnat-o succesoare şi 'delfină'.

Prietenii şi adversarii o consideră o femeie serioasă şi angajată, care ascunde un caracter puternic în spatele imaginii sale fragile. 'Este determinată şi muncitoare, dar mi se pare că se face vinovată de sectarism', a declarat ziarului Le Point adversarul ei de la UMP din districtul al XV-lea, Philippe Goujon. Relaţia cu mentora sa, Martine Aubry, care este pe punctul de a părăsi şefia PS, s-a deteriorat după alegerile primare din 2011, când cele două au avut o altercaţie profundă pe tema desemnării ecologistei Cecile Duflot pentru alegerile legislative din Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor