Anne Hidalgo, de origine spaniolă, poate deveni prima femeie primar a Parisului
alte articole
Fiică a unor imigranţi spanioli, ajunşi în Franţa în epoca lui Franco, Ana Maria Hidalgo - Anne Hidalgo - îşi va anunţa săptămâna aceasta candidatura la primăria Parisului pentru alegerile municipale din 2014. Politiciana născută la San Fernando (Cadiz), în 1959, este mâna dreaptă a actualului primar Bertrand Delanoë, care a anunţat că nu se va mai prezenta pentru al treilea mandat şi că o va susţine pe Hidalgo ca succesoare, informează luni ziarul ABC.
Politiciana franco-spaniolă, mamă a trei copii şi militantă socialistă din 1994, porneşte ca favorită pentru a deveni prima femeie primar a Parisului. Un sondaj dat publicităţii duminică arată că Hidalgo este preferată de aproape 3 milioane de locuitori ai celor 20 de arondismente ale Parisului pentru a prezida Hotel de Ville. Sondajul arată că ar câştiga alegerile în faţa oricărui candidat pe care l-ar prezenta dreapta, inclusiv fostul premier şi candidat probabil al Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), François Fillon. Hidalgo ar câştiga în primul tur 36% din voturi faţă de 33%, şi ar obţine în turul al doilea o majoritate de 54%.
Aleasă consilier pentru arondismentul al XV-lea unde locuieşte într-un frumos complex de apartamente, povestea Annei Hidalgo seamănă cu cea a altui spaniol din Cadiz celebru, fostul jucător de fotbal Luis Fernandez. Avea doi ani când familia sa de muncitori a decis ca şi familia lui Fernandez să plece din Cadiz în căutarea unei vieţi mai bune în cartierele populare din Lyon. Aici şi-a format credinţa politică şi identitară, alimentată de marea sărbătoare pe care emigranţii şi exilaţii spanioli au organizat-o, în 1975, în noaptea când a murit Franco.
Hidalgo, care este partenera lui Jean-Marc Germain, şeful de cabinet al preşedintei Partidului Socialist Martine Aubry, a fost inspector al muncii şi s-a alăturat tineretului militant al PS, în 1994, cu trei ani înainte de a face parte din cabinetul lui Aubry, care atunci era ministru al muncii în guvernul lui Lionel Jospin. În 2001 a intrat în politica municipală de mâna victoriosului Bertrand Delanoë, care a câştigat surprinzător primăria capitalei în faţa dreptei.
În primii şapte ani de mandat, Hidalgo a fost mâna dreaptă şi adjunctă a lui Delanoë, care, asemeni spanioloaicei, are un curriculm vitae şi mai exotic: el s-a născut în Tunisia într-o familie de evrei şi este unul din puţinii politicieni care şi-a recunoscut orientarea homosexuală. După realegerea sa în 2008, el a numit-o pe Hidalgo consilier la Urbanism şi Arhitectură iar în 2009 a desemnat-o succesoare şi 'delfină'.
Prietenii şi adversarii o consideră o femeie serioasă şi angajată, care ascunde un caracter puternic în spatele imaginii sale fragile. 'Este determinată şi muncitoare, dar mi se pare că se face vinovată de sectarism', a declarat ziarului Le Point adversarul ei de la UMP din districtul al XV-lea, Philippe Goujon. Relaţia cu mentora sa, Martine Aubry, care este pe punctul de a părăsi şefia PS, s-a deteriorat după alegerile primare din 2011, când cele două au avut o altercaţie profundă pe tema desemnării ecologistei Cecile Duflot pentru alegerile legislative din Paris.