Aniversar: Rugby Club Griviţa, octogenară, dar mereu tânără

Într-o zi primăvăratică, în care soarele a scăldat din plin legendarul teren de rugby din Parcul Copilului, pentru o clipă, „Spiritul Griviţean”a renăscut sâmbătă, în Capitală. Peste 100 de foste glorii, legende vii ale sportului cu balonul oval, campioni europeni, componenţi ai echipei naţionale, antrenori şi jucători şi-au dat întâlnire pentru aniversarea a 80 de ani de existenţă a rugby-ului griviţean.
Liviu Şerbănescu
05.11.2012

Într-o zi primăvăratică, în care soarele a scăldat din plin legendarul teren de rugby din Parcul Copilului, pentru o clipă, „Spiritul Griviţean”a renăscut sâmbătă, în Capitală. Peste 100 de foste glorii, legende vii ale sportului cu balonul oval, campioni europeni, componenţi ai echipei naţionale, antrenori şi jucători şi-au dat întâlnire pentru aniversarea a 80 de ani de existenţă a rugby-ului griviţean.

Actul de naştere al echipei a fost semnat la 7 mai 1932, la iniţiativa ing. Grigore Lăzărescu. C.F.R., Locomotiva, Griviţa Roşie ori R.C.Griviţa, denumiri sub care a funcţionat echipa de rugby griviţean, sunt tot atâtea etape istorice de glorioase realizări şi împliniri în formarea şi consacrarea în domeniul rugby-ului a celor ce i-au trecut pragul.

Între anii '50 şi '60, echipa ceferistă a dominat rugby-ul românesc - când a câştigat 11 titluri de campioană naţională. Anul 1964 reprezintă apogeul rugby-ştilor griviţeni, când, Griviţa Roşie a învins Mont de Marsan, campioana Franţei, cu 10-0. În 1993, câştigă ultimul titlu naţional,

Prezent la aniversare, fostul internaţional român Valeriu Irimescu a declarat pentru Epoch Times:

„Ce a însemnat Griviţa pentru mine? O rampă de lansare în rugby-ul intern şi internaţional. În 1960, am debutat în echipa naţională cu prima victorie asupra Franţei. Vreau să precizez faptul că valoarea şi meritele ce-mi sunt atribuite n-ar fi fost posibile dacă n-aveam lângă mine jucătorii care să mă ajute şi să-mi impună valoarea. Deci, meritul este al echipei în ansamblul ei,.”

Radu Demián: „ Rezultatele ne recomandă ca fiind cel mai titrat club de rugby din România. Aici, la Griviţa, s-a întâmplat un fenomen unic. Jucătorii munceau în uzină, scăldaţi în baia suporterilor fideli, care le erau colegi, iar la fârşit de săptămână veneau şi jucau pe acest teren minunat din Parcul Copilului. Indiferent de rezultatul meciului,eram la fel de admiraţi şi susţinuţi de cei din jurul nostru. Din păcate, astăzi nu mai avem acest suport. Au rămas doar amintirile şi nostalgia vremurilor de mult apuse. Cred, totuşi, că R.C. Griviţa va renaşte”.

Viorel Moraru: „Pentru mine, acest moment aniversar reprezintă enorm de mult. Îmi revăd prietenii care-mi trezesc amintiri pe care le depănăm împreună. Sunt foarte mândru că sunt cel mai longeviv sportiv al echipei Griviţa, în sensul că, din 1947, am început să joc la echipa de juniori, la 19 ani am debutat la seniori, iar din 1958 până în 1964 am fost jucător şi antrenor şi apoi, până în ‘87, antrenor. Griviţa a fost o mare familie, o echipă de amatori. La un moment dat, în echipă jucau 11 ingineri, 2 medici, contabili, oameni care aveau mari responsabilităţi la locul de muncă. De exemplu, Vasile Mladin a fost director la Uzinele Griviţa, Şerban, şef de secţie, eu eram şef birou proiectare, Dan Stoenescu, la fel. De la 7.00 la 15.00, munceam în uzină, la 16.00 începeau antrenamentele, până la 18.00 şi uite aşa s-au făcut performanţe - dacă aveai pasiune şi seriozitate.”

Griviţa la 80 de ani rămâne în continuare tânără, datorită spiritului care animă Clubul. La Mulţi Ani, R.C.Griviţa.!

Articol realizat de Florin Eşanu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor