Anghel (BCR): Leul ar putea fi tranzacţionat în nivelul de 4,3-4,5 în cea mai mare parte a anului
alte articole
Moneda naţională ar putea fi tranzacţionată în nivelul de 4,3-4,5 lei/euro în cea mai mare parte a anului 2012 şi numai acţiunea concomitentă a unor factori pozitivi,care acum par foarte îndepărtaţi, ar putea determina o apreciere a monedei naţionale,a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
"Prognoza noastră de creştere economică, în jur de 1%, este bine calibrată faţă de un scenariu care indică stagnare(uşor declin în Zona Euro; diferenţialul de creştere dintre România şi Zona Euro rămâne unul pozitiv, de circa 1 punct procentual în 2012", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR, cu ocazia prezentarii Raportului Macroeconomic " România – Top 10 provocări".
Investiţiile bazate pe fonduri europene prezintă o capacitate mai mare de susţinere a creşterii economice pe termen lung, iar fluxuri de capital care nu generează datorie (în principal ISD, fonduri europene, venituri din alte surse) trebuie să se afle în centrul atenţiei.
Potrivit reprezentatului BCR, pieţele internaţionale vor urmări îndeaproape orice decizie politică, în special într-un an electoral; creşterea CDS ar putea fi "usturătoare" pentru finanţarea datoriei publice şi private.
Totodată, el a arătat că este esenţială continuarea reformelor publice pentru procesul de consolidare fiscală a ţării şi pentru menţinerea acordului cu FMI şi UE, în special în aceste timpuri destul de tulburi.
În ceea ce priveşte exporturile, deşi structura acestora s-a îmbunătăţit, gradul încă redus de inovare este totuşi prezent la nivelul produselor, ceea ce explică în parte nivelul redus de vandabilitate a exporturilor româneşti.
România este o economie care se bazează mult pe forţa de muncă şi un accent mai mare trebuie pus pe atragerea în continuare de ISD şi fonduri UE; o creştere a productivităţii va permite României să livreze produse în cantităţi mai mari, mai bune şi mai rapid.
În ceea ce priveşte inflaţia, efectul de bază favorabil şi persistenţa deficitului de cerere agregată vor fi principalii factori dezinflaţionişti. Inflaţia îşi va inversa trendul în partea a doua a anului, dar va rămâne în intervalul ţintă stabilit de BNR pentru 2012.
De asemenea, Anghel a declarat că îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene la peste 60% şi atragerea de ISD în agricultură, industria prelucrătoare şi turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3% din PIB pe termen mediu.