Angajaţii din Casele de Pensii şi MIPE protestează în faţa instituţiilor, nemulţumiţi de tăierea veniturilor

Marţi, începând cu ora 8:30, angajaţii Caselor de Pensii din întreaga ţară au declanşat proteste faţă de condiţiile precare de lucru şi diminuarea veniturilor, a anunţat Ionuţ Marinescu, preşedintele Federaţiei Naţionale „Solidaritatea Socială a Muncii”, afiliată la Blocul Naţional Sindical (BNS).
Potrivit liderului sindical, acţiunile de protest vor continua pe tot parcursul săptămânii, zilnic, aproximativ două ore în fiecare dimineaţă, relatează Agerpres.
„Printre nemulţumiri se numără lipsa aplicaţiilor informatice, lipsa spaţiilor de lucru adecvate şi aglomeraţia din birouri, unde în loc de 4-5 persoane lucrează 10-12. Salariile angajaţilor din Casele de Pensii sunt printre cele mai mici din sectorul bugetar. Prin aceste proteste dorim să atragem atenţia asupra situaţiei dificile în care ne aflăm”, a declarat Marinescu pentru Agerpres.
El a avertizat că, în lipsa unor soluţii concrete la revendicările formulate, nu este exclusă declanşarea grevei generale.
Tot marţi, şi angajaţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), reprezentaţi de Sindicatul „Normalitate”, afiliat la BNS, vor protesta în faţa sediului instituţiei.
Sindicatul a transmis o adresă către oficiali ai Comisiei Europene, atrăgând atenţia asupra riscurilor privind capacitatea administrativă de gestionare a fondurilor europene, în contextul propunerilor legislative care reduc semnificativ veniturile personalului implicat.
Printre solicitările sindicaliştilor se numără menţinerea nivelului actual al remuneraţiilor pentru cei care gestionează fonduri europene, eliminarea prevederilor restrictive din proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare şi crearea unui statut profesional distinct în cadrul viitoarei Legi a Salarizării, aşa cum România s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Angajaţii MIPE au mai protestat şi săptămâna trecută, atât în sediul ministerului, cât şi în Piaţa Victoriei, exprimându-şi nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvern, care ar înjumătăţi veniturile specialiştilor.
Proiectul de lege fiscal-bugetar, asumat luni în Parlament de Guvernul Bolojan, prevede, printre altele, reducerea plafonului de majorare salarială pentru personalul implicat în proiecte finanţate din fonduri europene şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă – de la maximum 50% la 35%.