Angajamentul NATO în Afganistan este condiţionat de reforme

Preşedintele Barack Obama şi liderii NATO şi-au afirmat sprijinul pentru Afganistan până la şi după retragerea trupelor în 2014, dar el este condiţionat de progresele ţării în implementarea de reforme democratice.
Preşedintele francez, François Hollande (st), dă mâna cu preşedintele Afganistanului Hamid Karzai (dr), la summitul NATO, McCormick Place, Chicago, Illinois, pe 20 mai. (Olivier Douliery / AFP / GettyImages)
Shar Adams
23.05.2012

Preşedintele Barack Obama şi liderii NATO şi-au afirmat sprijinul pentru Afganistan până la şi după retragerea trupelor în 2014, dar el este condiţionat de progresele ţării în implementarea de reforme democratice.

"Noi recunoaştem în acest context importanţa unei abordări cuprinzătoare şi a unor îmbunătăţiri continue ale guvernării şi dezvoltării", au afirmat liderii NATO într-o declaraţie.

În urma unei sesiuni matinale dedicate Afganistanului în cadrul summit-ului NATO de la Chicago de luni, liderii s-au angajat pentru o "tranziţie ireversibilă" în materie de securitate, trecând de la o postură de război, condusă de Forţa Internaţională de Asistenţă de Securitate (ISAF) a NATO, la un control al Forţelor Naţionale Afgane de Securitate (ANSF).

Într-un comunicat din cadrul summit-ului, liderii ISAF au declarat că vor rămâne în Afganistan pentru a ajuta la instruirea ANSF, dar a subliniat că prezenţa lor "nu va fi o misiune de luptă."

Preşedintele afgan Hamid Karzai a participat la reuniunea matinală. În comunicat s-a menţionat angajamentul guvernului său de a progresa spre o guvernare democratică, care să includă respectarea statului de drept, a drepturilor omului şi a egalităţii femeilor.

"Noi subliniem importanţa participării depline a tuturor femeilor afgane în procesele de reconstrucţie, politice, de pace şi de reconciliere din Afganistan, precum şi necesitatea respectării acordurilor instituţionale de protejare a drepturilor lor", s-a declarat în comunicat.

Referindu-se la viitoarele alegeri din Afganistan, liderii NATO au indicat faptul că sprijinul, atât în termeni de fonduri cât şi de personal pe teren, va fi legat de modul în care se desfăşoară alegerile şi de progresul reformelor.

"Transparenţa, incluziunea şi credibilitatea lor vor avea o importanţă capitală. În acest context, un progres continuu spre aceste obiective va încuraja naţiunile ISAF să ofere şi mai mult sprijin până în şi după 2014."

Asigurarea unor progrese în reformele democratice va fi esenţială pentru susţinerea sau finanţarea campaniei din Afganistan, un subiect sensibil la reuniuni, într-un moment de austeritate fiscală.

Costul finanţării forţelor afgane este estimat la circa 4 miliarde de dolari pe an, potrivit consilierului de Securitate Naţională, Tom Donilon. Acest cost va fi împărţit între aproximativ 30 de ţări, Statele Unite având partea leului.

Dificultatea întâmpinată de mulţi membri NATO va fi echilibrarea acestui angajament cu lipsa profundă de popularitate a acestui război în ţările lor de provenienţă - un război care a durat 11 ani şi a dus la pierderea vieţii a 3.000 de soldaţi occidentali. Cel mai recent sondaj de opinie din America, efectuat de Associated Press-Gfk, a arătat un nou nivel minim de aprobare de doar 27 la sută.

Aceste preocupări interne vor fi probabil exacerbate de violenţa în creştere din Afganistan.

Nou preşedinte francez Francois Hollande, care şi-a bazat campania pe promisiunea de a retrage toate trupele franceze până la sfârşitul anului, a susţinut la reuniunile G-8 din acest week-end că îşi va menţine angajamentul.

Când şi-a început mandatul, peşedintele Obama a anunţat anul trecut retragerea trupelor,  şi anume 33.000 de soldaţi. Zece mii din aceştia s-au întors deja acasă şi, potrivit comandantului ISAF, generalul John Allen, restul de 23 de mii vor reveni până la sfârşitul lunii septembrie.

Generalul Allen este sigur că forţele afgane vor susţine că vor atinge obiectivul de a avea 325.000 de soldaţi afgani instruiţi înainte de termenul din luna octombrie, dar a recunoscut că vor urma câteva luni dificile pentru restul de 68.000 din trupele americane.

Talibanii au lăsat să se înţeleagă că "intenţionează să profite de pe urma retragerii forţelor", a precizat generalul Allen.

"ANSF va conduce în această perioadă şi va fi responsabil cu supravegherea operaţiunilor de acolo. Dar vor exista forţe americane şi forţe ISAF angajate în susţinerea lor", a adăugat el.

Preşedintele Obama a recunoscut aceste provocări, dar şi-a reiterat angajamentul pentru o retragere paşnică.

"Sunt convins, datorită conducerii reprezentate astăzi aici şi conducerii forţelor noastre armate rămase acolo, că vom putea avansa în scopul prezentat astăzi şi vom putea încheia cu responsabilitate acest război", a spus el.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor