Andronescu: Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa

După ce Parlamentul va ratifica tratatul semnat joi, la Bucureşti, de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu şi de ambasadorul Franţei în România Philippe Gustin, diplomele univeristăţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa şi viceversa.
Ecaterina Andronescu, conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
18.10.2012

După ce Parlamentul va ratifica tratatul semnat joi, la Bucureşti, de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu şi de ambasadorul Franţei în România Philippe Gustin, diplomele univeristăţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa şi viceversa.

"Există o Convenţie internaţională de la Lisabona care, în principiu, pune în lege posibilitatea recunoaşterii diplomelor, dar recunoaşterea efectivă revine celor două state. Statele decid prin semnarea unui tratat, de genul celui semnat de noi astăzi, care va fi ratificat de Parlament şi prin care, apoi, devine lege obligatorie pentru cele două state recunoaşterea diplomei univeristare", a precizat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a mai spus că Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) recunoştea fără probleme stagiile făcute în Franţa de către studenţi români.

Totodată, ea a mai spus că, prin acest tratat, recunoaştere diplomelor devine valabilă fără acordul dintre universităţi, cum se practică atunci când nu există un astfel de acord.

"Recunoaşterea diplomelor devine obligatorie după ratificarea tratatului, pentru orice program de studiu acreditat. Sigur, până la sfârşitul acestui an, tratatul va fi ratificat de Parlament", a mai declarat ministrul Educaţiei.

Ministrul a precizat că România a mai avut un acord similar cu Republica Moldova, dar au fost unele probleme legate de acesta.

"Cred că mai avem un tratat similar cu Italia", a adăugat apoi ministrul.

De asemenea, Franţa primeşte la studii, în învăţământul superior, cei mai mulţi studenţi, potrivit Ecaterinei Andronescu.

Pe de altă parte, în universităţile din România există mulţi studenţi francezi, iar în ultimii ani, numai la Medicină au venit peste 1.500 de de tineri.

"Cred că valoarea şcolii de medicină din România este un atu pentru tinerii francezi care vin să înveţe la noi", a mai spus ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor