Andrei Năstase: Transformarea Carabinierilor într-o structură poliţienească profesionistă reprezintă o prioritate de durată pentru MAI

Andrei Năstase la evenimentul de lansare oficială a proiectului privind Analiza funcţională a Inspectoratului General de Carabinieri (gov.md)
Maria Maevschi
11.09.2019

Unul dintre obiectivele asumate de Republica Moldova prin Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova se referă la reformarea Carabinierilor, iar actuala guvernare s-a angajat să relanseze implementarea Acordului de Asociere ca fundament pentru transformarea profundă a Republicii Moldova într-un stat democratic, cu instituţii de drept funcţionale, în spiritul valorilor europene şi euroatlantice, a punctat ministrul de Interne, Andrei Năstase.

Potrivit acestuia, Inspectoratul General de Carabinieri (IGC) reprezintă una din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cele mai vizibile în raport cu cetăţenii. Carabinierii intră în contact nemijlocit cu cetăţenii, asigură ordinea publică şi prevenţia, paza unor obiective şi instituţii de importanţă deosebită şi au datoria explicită ca, prin acţiunile lor, să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, a explicat Năstase.

Astfel, a punctat şeful MAI, transformarea Carabinierilor într-o structură poliţienească profesionistă, modernă reprezintă o prioritate de durată pentru instituţia pe care o conduce.

Unul din primii paşi făcuţi în acest sens de noua guvernare a fost hotărârea de guvern din iulie curent, care a vizat transformarea Departamentului Trupelor de Carabinieri în Inspectorat General, cu scopul de a finaliza până la sfârşitul anului 2020 procesul de profesionalizare a acestei structuri, prin înlocuirea progresivă a militarilor în termen cu militari pe baza de contract.

Numai astfel, lucrând strict cu profesionişti, Carabinierii vor putea să asigure un nivel înalt de siguranţă publică, la standarde europene – venind astfel în întâmpinarea aşteptărilor legitime ale cetăţenilor Republicii Moldova.

„În societatea noastră, termenul de reformă, din păcate, a fost compromis de guvernările anterioare, fie pentru că doar au mimat reforme, fie pentru că schimbările aduse au avut un caracter mai curând distructiv decât constructiv. În multe cazuri, reformele au eşuat pentru că nu au fost precedate de o analiză exhaustivă a necesităţilor şi vulnerabilităţilor instituţiilor care urmau să fie antrenate într-un proces de transformare.

De aceea nu pot decât să salut proiectul Analizei funcţionale a Inspectoratului General de Carabinieri, care se va derula până în data de 8 noiembrie a.c. şi va permite determinarea problemelor existente cu privire la doctrina curentă a carabinierilor, (...). Totodată vor fi formulate recomandări pentru eliminarea deficienţelor identificate, actualizarea documentelor de politici relevante, modernizarea instituţională şi creşterea calităţii serviciului public”, a declarat Andrei Năstase în cadrul evenimentului de lansare oficială a proiectului.

Totodată, politicianul a specificat că încă de la începutul mandatului său a pus accentul pe necesitatea preluării celor mai bune practici internaţionale, iar acum în acest proiect au ajuns a fi cooptaţi experţi internaţionali care vor putea furniza idei şi concepte noi, astfel încât IGC să poată intra într-o prietenească competiţie cu instituţii similare din statele europene.

Mai mult decât atât, Năstase a ţinut să mulţumească partenerilor americani pentru că sprijină acest important proiect, esenţial în procesul de reconstrucţie a statului de drept la care Guvernul Sandu s-a angajat în faţa oamenilor.

„Ambasada SUA, în cooperare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, tocmai ne-a anunţat că un proiect privind reforma Poliţiei în valoare de 1,7 milioane de dolari a fost aprobat”, a conchis ministrul de Interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor