Anchetă britanică. Fost agent dublu rus crede că Vladimir Putin a ordonat otrăvirea sa cu Noviciok

Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal crede că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat otrăvirea sa cu Noviciok, a dezvăluit luni o anchetă privind moartea unei femei care a fost otrăvită involuntar cu agentul neurotoxic, transmite Reuters.

Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi căzuţi inconştienţi pe o bancă publică din oraşul Salisbury, în sudul Angliei, în martie 2018, după ce pe mânerul uşii din faţă a casei sale cineva aplicase Noviciok.

Patru luni mai târziu, Dawn Sturgess, mamă a trei copii, a murit din cauza expunerii la otravă după ce partenerul ei a găsit o sticlă de parfum contrafăcută despre care poliţia crede că a fost folosită de spionii ruşi pentru a introduce în ţară agentul neurotoxic de uz militar.

Familia Skripal şi un ofiţer de poliţie care s-a deplasat la casa lui Skripal au rămas grav bolnavi din cauza efectelor otrăvii, dar şi-au revenit.

Otrăvirea lor a dus la cele mai însemnate expulzări diplomatice Est-Vest de la Războiul Rece încoace. Rusia a respins în repetate rânduri acuzaţiile Marii Britanii că ar fi implicată.

Skripal nu a vorbit public de la atac, dar într-o declaraţie făcută în cadrul anchetei publice privind moartea lui Sturgess a spus că îl învinovăţeşte pe Putin, deşi a recunoscut că nu are dovezi concrete.

„Cred că Putin ia singur toate deciziile importante. Prin urmare, cred că el trebuie să fi dat cel puţin permisiunea pentru atacul asupra mea şi a Iuliei”, a spus Skripal în declaraţia citită de Andrew O'Connor, avocatul anchetei.

Skripal - care a vândut secrete ruseşti Marii Britanii, a mers acolo după un schimb de spioni în 2010 şi a declarat că îl cunoştea personal pe Putin - a spus că era la curent cu acuzaţiile potrivit cărora preşedintele rus ar fi fost implicat în activităţi ilegale legate de eliminarea metalelor rare.

„Am citit că Putin este personal foarte interesat de otravă şi îi place să citească cărţi despre asta”, se arată în declaraţia sa.

De asemenea, guvernul britanic a fost de părere că agenţii ruşi au efectuat atacul într-o operaţiune autorizată de Putin, a declarat avocatul Cathryn McGahey în cadrul anchetei.

Adam Straw, un avocat care reprezintă familia lui Sturgess, a cerut ca Putin să apară personal.

„Nu ar trebui să se ascundă în spatele zidurilor Kremlinului. Ar trebui să privească familia lui Dawn în ochi şi să răspundă la dovezile împotriva sa”, a spus Straw.

Poliţia britanică a inculpat în contumacie trei ruşi despre care afirmă că sunt ofiţeri de informaţii militare GRU, pentru tentativa de asasinare asupra lui Skripal şi a fiicei sale.

Doi dintre ruşii acuzaţi de Marea Britanie că au efectuat otrăvirea au apărut ulterior la televiziunea rusă pentru a nega implicarea, spunând că au fost turişti nevinovaţi care vizitau catedrala oraşului. Toţi trei au negat orice implicare.

Nimeni nu a fost acuzat de moartea lui Sturgess.

Anterior, ancheta - care a început în cele din urmă luni, în urma unei investigaţii a poliţiei şi a altor demersuri juridice îndelungate - a fost informată că Sturgess, în vârstă de 44 de ani, a fost prinsă în „focul încrucişat” al unei tentative internaţionale de asasinat.

Dovezile au sugerat că sticla de parfum contaminată conţinea suficientă otravă pentru a ucide mii de oameni, a spus O'Connor.

„Puteţi concluziona [...] că cei care au aruncat sticla în acest fel au acţionat cu un dispreţ grotesc faţă de viaţa umană”, i-a spus el preşedintelui anchetei, fostul judecător al Curţii Supreme Anthony Hughes.

Ancheta va analiza în secret unele dovezi confidenţiale din partea serviciilor de securitate britanice, inclusiv detalii despre relaţia lui Skripal cu agenţiile de informaţii britanice, a declarat O'Connor.

Familia Skripal nu va depune mărturie în persoană din cauza temerilor pentru siguranţa lor.

Ambasada Rusiei la Londra a respins săptămâna trecută acuzaţiile britanice cu privire la „presupusa utilizare a miticului Noviciok” ca fiind destul de absurde. O'Connor a declarat că ancheta va ţine cont pe deplin de răspunsul Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor