'Analogia cu Kosovo' - un nou măr al discordiei dintre preşedintele şi premierul Georgiei

Un nou scandal a izbucnit în relaţiile dintre premierul şi preşedintele Georgiei. Şeful guvernului Bidzina Ivanişvili a salutat recentul acord dintre Serbia şi Kosovo, făcând de fapt o paralelă cu situaţia din jurul Abhaziei şi Osetiei de Sud.
Premierul Georgiei, Bidzina Ivanişvili. (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.05.2013

Un nou scandal a izbucnit în relaţiile dintre premierul şi preşedintele Georgiei. Şeful guvernului Bidzina Ivanişvili a salutat recentul acord dintre Serbia şi Kosovo, făcând de fapt o paralelă cu situaţia din jurul Abhaziei şi Osetiei de Sud. Drept replică, preşedintele Mihail Saakaşvili l-a acuzat pe premier de subminarea politicii privind 'nerecunoaşterea (independenţei) şi dezocuparea' celor două republici georgiene, notează cotidianul rus Kommersant.

Cauza răsunătorului scandal a constituit-o declaraţia premierului georgian pentru Euronews. Întrebat dacă, în opinia sa, Tbilisi s-ar putea inspira pentru reglementarea relaţiilor cu Abhazia şi Osetie de Sud din recentul acord dintre Serbia şi Kosovo, Ivanişvili a subliniat că Belgradul şi Pristina 'au arătat un bun exemplu'. Şi a adăugat: 'Lumea se schimbă, iar popoarele care înainte nu găseau limbă comună au ajuns astăzi la un compromis. Plecând de la acest exemplu, Georgia trebuie să se străduiască să stabilească relaţii cu fraţii osetini, fraţii abhazi şi, desigur, cu ruşii'.

Declaraţia premierului a stârnit o reacţie vehementă din partea partidului proprezidenţial 'Mişcarea Naţională Unită' şi a unei bune părţi dintre exeperţi. La rândul său, Mihail Saakaşvili a reacţionat la această declaraţie din SUA, unde se afla într-o vizită neoficială. Catalogând declaraţiile premierului drept 'iresponsabile', preşedintele georgian a atenţionat că acestea 'îi dezleagă Rusiei mâinile pentru o legitimare prin drept internaţional a recunoaşterii Abhaziei şi Osetiei de Sud'.

'În toţi aceşti ani, Rusia a încercat să facă o paralelă între situaţia din Balcani şi teritoriile pe care le-a ocupat din Georgia. Înainte, ei nu-i reuşea acest lucru, însă acum, în mod total neaşteptat, premierul georgian s-a declarat de acord cu o asemenea analogie', şi-a exprimat Saakaşvili regretul.

De altfel, preşedintele georgian este convins că 'deocamdată Georgia nu a pierdut Abhazia şi Osetia de Sud, deoarece comunitatea internaţională le consideră teritorii ocupate, iar această ocupaţie se va încheia obligatoriu cu dezocupare, cu condiţia ca Georgia să nu-i înmâneze ea însăşi Moscovei cheia spre o recunoaştere internaţională a teritoriilor georgiene'.

Secretarul Consiliului de Securitate Naţională al Georgiei, Ghiga Bokeria, a explicat în timpul unui briefing special de ce nu pot exista analogii de drept între Kosovo şi fostele republici autonome ale Georgiei. 'În cazul Kosovo, victime ale epurărilor etnice au fost, potrivit comunităţii internaţionale, albanezii kosovari, în timp ce în cazul nostru victimele au fost georgienii, supuşi în Abhazia şi Osetia de Sud la epurări etnice, cu participarea unui agresor extern - Rusia. O atare paralelă făcută de unul dintre liderii ţării creează un risc serios pentru o recunoaştere internaţională a Abhaziei şi Osetiei de Sud'.

Experţi georgieni consideră la rândul lor orice analogie cu Kosovo 'extrem de periculoasă din punct de vedere al integrităţii teritoriale a Georgiei'. 'Asemenea paralele nu dau apă la moara noastră, a declarat fostul ministru-adjunct al afacerilor externe al Georgiei, Serghi Kapanadze. Acesta şi-a exprimat speranţa că premierul s-a referit de fapt la 'stabilirea de contacte umanitare şi de reglementarea relaţiilor, nu la un precedent juridic privind recunoaşterea Kosovo de către comunitatea internaţională'. Kapanadze consideră că Ivanişvili 'pur şi simplu a fost greşit înţeles'.

De asemenea, unul dintre autorii Constituţiei georgiene, fostul şef al Curţii Constituţionale a ţării, Avtandil Demetraşvili, a declarat pentru Kommersant că premierul trebuie să vină neapărat cu precizări şi să explice că 'a avut în vedere doar reglementarea relaţiilor în domeniile umanitar şi economic, nu aspecte de drept internaţional'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor