Ambasadorul SUA: Corporaţiile corupte din China, precum Huawei sau ZTE, nu îşi au locul în România democratică

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman (Getty Images)
Andrei Popescu
22.10.2020

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat, miercuri, că deţinerea de către regimul comunist chinez, rus şi de către alte state cu regim autoritar a controlului asupra spaţiului cibernetic reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa existenţei noastre, adăugând că entităţile şi corporaţiile corupte din China comunistă, precum Huawei sau ZTE, nu îşi au locul în România liberă şi democratică.

“România a devenit un aliat strategic foarte apropiat în materie de apărare. Statele Unite au ajutat România să amplaseze prima dintre cele şapte baterii de rachete Patriot. În plus, sisteme de rachete HIMARS, sisteme de apărare de coastă, avioane de luptă, elicoptere, alte sisteme şi echipamente de apărare, şi, cel mai important, personal militar american suplimentar sunt în curs de dislocare către România. Statele Unite recunosc importanţa României, un aliat loial, de bază, care protejează regiunea Mării Negre şi Flancul Estic al Europei de comportamentul malign al Rusiei şi de alte influenţe maligne. În vederea aprofundării acestei cooperări militare, Statele Unite şi România au semnat o Foaie de parcurs în materie de cooperare, pe o perioadă de zece ani.

Corporaţiile şi entităţile corupte din China comunistă, precum sunt Huawei, ZTE şi altele, nu îşi au locul în România liberă şi democratică! Controlarea spaţiului cibernetic de către regimul comunist chinez, rus şi de către state cu regim autoritar reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa existenţei noastre! România cunoaşte preţul greu pe care poporul său a fost obligat sa îl plătească fostului regim comunist corupt şi refuză să permită aceleiaşi corupţii să lase poporul fără suflare din nou”, a susţinut ambasadorul american.

În plus, Zuckerman consideră că apărarea spaţiului cibernetic nu ţine doar de apărarea reţelelor, ci implică şi formarea unor alianţe prin care statele să se asigure că vieţile cetăţenilor lor sunt şi mai în siguranţă.

“Am văzut cu ochii noştri cum atacurile cibernetice devastatoare, sponsorizate de diverse state, provoacă daune de miliarde de dolari în Europa, Asia şi în cele două Americi. Inamicii noştri mobilizează ameninţări din ce în ce mai sofisticate împotriva infrastructurii noastre critice, a economiei noastre şi a cetăţenilor noştri. Politica noastră externă pe acest subiect este clară: împreună cu partenerii săi internaţionali, Statele Unite vor promova conduita responsabilă a statului în spaţiul cibernetic. În situaţiile în care statele nu reuşesc să se ridice la standardele respective, le vom trage la răspundere! Când facem acest lucru împreună cu Aliaţi loiali precum România, mesajul nostru devine mai puternic, iar preţul plătit de cei care acţionează cu intenţii maligne în spaţiul cibernetic creşte, inclusiv prin faptul că ameninţarea punerii lor sub acuzare devine din ce în ce mai pregnantă”, a adăugat Zuckerman.

Potrivit ambasadorului, organizaţiile infracţionale s-au folosit de pandemie pentru a lansa noi atacuri cibernetice şi escrocherii la adresa instituţiilor guvernamentale, a companiilor şi a persoanelor fizice.

“Din nefericire, cei care acţionează în spaţiul cibernetic cu intenţii maligne, inclusiv regimul comunist chinez, au încercat să fure date legate de drepturi de proprietate intelectuală şi de sănătate publică, legate de vaccinuri, tratamente şi testări. Nu vom sta cu braţele încrucişate cât timp infractorii din spaţiul cibernetic şi guvernele ostile încearcă să profite de pe urma acestei crize de sănătate publică. Vom continua cooperarea strânsă cu autorităţile din domeniul aplicării legii şi ceilalţi parteneri din România, pe măsură ce asigurăm succesul redresării după COVID-19”, a mai explicat Zuckerman.

De asemenea, ambasadorul a ţinut să precizeze că, în ultimul an, a încurajat numeroase proiecte de instruire şi asistenţă, în vederea consolidării cooperării bilaterale din SUA şi România în materie de securitate cibernetică.

“Unul dintre cei mai puternici indicatori ai parteneriatului nostru strategic este cooperarea în materie de securitate a reţelelor 5G. Ţări din întreaga Europa au urmat modelul României şi conducerea Preşedintelui Iohannis şi a Guvernului României în vederea protejării reţelelor 5G de furnizori care nu prezintă încredere şi au risc ridicat, precum Huawei şi ZTE. Statele Unite şi Uniunea Europeană au sprijinit crearea unor cadre legale, cum ar fi Programul ‘Clean Network’ şi Setul de Instrumente al UE privind securitatea cibernetică a reţelelor 5G (EU 5G Toolbox), pentru a proteja infrastructura 5G de furnizorii care prezintă risc ridicat. Având în vedere ramificaţiile impactului tehnologiei 5G, nu putem permite inamicilor să aibă reţele superioare, acces facil la comunicaţiile noastre şi control asupra canalelor globale de distribuţie digitală. Ne angajăm să dezvoltăm reţele ‘curate’, construite de companii responsabile care împărtăşesc valorile noastre democratice”, a adăugat oficialul american.

Totodată, Adrian Zuckerman a mai declarat că, pe măsură ce avem de-a face cu noi ameninţări la adresa economiei noastre devenite digitale, cooperarea dintre România şi Statele Unite va continua să evolueze.

“Securitatea cibernetică nu mai este un domeniu exclusiv al experţilor tehnici – necesită un efort global la nivelul guvernului şi colaborare activă cu sectorul privat. Tradiţia puternică a României de inovare tehnologică şi cooperare internaţională în domeniul cibernetic reprezintă nişte amplificatori ai luptei împotriva acestor ameninţări. Suntem alături de România în ceea ce priveşte contracararea ameninţărilor cibernetice şi asigurarea viitorului nostru digital comun”, a conchis ambasadorul.

Nu este pentru prima dată când Zuckerman atacă în mod direct Huawei, gigant chinez în telecomunicaţii de al cărui nume se leagă numeroase acuzaţii de spionaj în favoarea regimului comunist de la Beijing şi care şi-ar dori să intre pe piaţa 5G în România.

Astfel, luna trecută, într-un amplu articol de opinie, ambasadorul american reaminteşte că Huawei a fost pus sub acuzare din cauza practicii sale de a folosi frauda şi înşelăciunea pentru a fura secrete comerciale şi atrage atenţia că această companie este, mai mult ca oricând, alegerea greşită.

Mai mult, Zuckerman a acuzat Huawei şi Ambasada Chinei că încearcă să inducă în eroare poporul român cu ajutorul unei părţi din presă:

“Este de neînţeles că un român poate pleda pentru Huawei sau pentru comuniştii chinezi. Este şi mai de neînţeles că unele publicaţii româneşti cedează atât de uşor puterii atotputernicului RON şi publică propagandă pentru aceste entităţi corupte şi pentru comunişti”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor