Ambasadorul Rusiei: Manevrele militare de la graniţă sunt văzute de noi ca provocatoare

Valerii Kuzmin
Valerii Kuzmin (timpul.md)

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat, joi, că ţara sa consideră manevrele militare de la graniţă ca fiind "provocatoare" şi apreciază că acestea "pun în pericol" situaţia de securitate de la Marea Neagră, relatează Newsweek.

Declaraţiile lui Kuzmin sunt, practic, o reiterare a poziţiei Moscovei.

"Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, cu participarea unor ţări occidentale importante, la sute, mii şi uneori la câteva zeci de mile de Marea Neagră, sunt văzute de noi ca provocatoare, că pun în pericol stabilitatea şi situaţia de securitate din Marea Neagră", a declarat diplomatul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute online.

Kuzmin a vorbit şi despre exerciţiul militar Defender Europe 21, desfăşurat inclusiv pe teritoriul României, şi a susţinut că acesta "a fost împărţit într-o serie de exerciţii şi manevre mai mici, pentru a deveni invizibil pentru OSCE"

"Vorbesc de prezenţa prin rotaţie, divizii ale unor ţări care sunt la mii de mile de graniţa cu Rusia, se rotesc, dar sunt permanent prezente în proximitatea graniţelor ruse. Ce contează pentru noi dacă este o prezenţă prin rotaţie sau nu?

Sunt constant prezente la graniţele noastre şi fac exerciţii, fără să ascundă acest lucru, fac exerciţii de atac împotriva Rusiei. Toate contra-măsurile noastre, în special măsurile noastre militare, exerciţiile au loc pe teritoriul nostru naţional, cu puţine excepţii, când facem exerciţii comune cu forţele belaruse", a susţinut Kuzmin.

"Vedem că una din marile dureri de cap ale Uniunii Europene este mobilitatea militară, anume adaptarea infrastructurii din ţările europene pentru ca forţele NATO să ajungă mai repede la graniţele Rusiei. Suntem încurajaţi de asemenea activităţi şi obiective declarate în mod deschis. (...)Vedem toate aceste activităţi ca fiind provocatoare, destabilizatoare pentru situaţia strategică militară din Europa", a mai adăugat Valeri Kuzmin.

Totodată, ambasadorul a susţinut că este nevoie de discuţii despre "metode practice, protocoale de interacţiune la nivel militar".

În condiţiile în care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spunea recent că Rusia îşi va reitera, cu ocazia summitului preconizat la 16 iunie la Geneva, propunerea privind instituirea unui moratoriu asupra desfăşurării de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa şi verificarea modului în care este respectat acest moratoriu, ceea ce presupune inspecţii reciproce în Kaliningrad şi bazele antirachetă americane din România şi Polonia, Kuzmin a ţinut să puncteze că el nu a fost invitat niciodată să vadă baza militară de la Deveselu.

"Nu am vizitat niciodată Deveselu. Nu am fost invitaţi. În mandatul meu relativ lung aici am auzit de la colegi că au fost invitaţi (...) să viziteze Deveselu. Noi nu am fost invitaţi", a adăugat Valeri Kuzmin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne