Ambasada chineză presează membrii Knessetului israelian cu privire la recoltarea de organe
focus
Conform unui articol recent în ziarul israelian Haaretz, “Cum s-au tensionat legăturile diplomatice dintre Israel şi China cu privire la membrii Knessetului şi a recoltării de organe”, după ce 9 membri ai Knessetului au semnat o petiţie iniţiată de ONG-ul Doctorii Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH), semnăturile lor determinând ambasada chineză din Israel să prezinte o plângere formală. Această plângere a dus la situaţia în care preşedintele Knessetului şi câţiva oficialii israelieni să ceară semnatarilor petiţiei să îşi retragă semnăturile. Trei au făcut acest lucru.
În mod evident, există o mare presiune asupra oficialilor şi a celor nouă membri ai Knessetului ce au semnat petiţia. Se poate ca ei să se afle prinşi într-un conflict între ceea ce le cere conştiinţa şi ceea ce este perceput ca fiind interesul naţional.
Totuşi, ce lucru rămâne de interes naţional dacă acesta necesită trădarea conştiinţei persoanelor? Naţiunea este formată din oameni şi naţiunea este cel mai bine servită atunci când fiecare membru al Parlamentului şi urmează propria-i conştiinţă.
De fapt, în timp ce ambasada chineză a criticat cei nouă membri ai Knessetului pentru semnarea petiţiei DAFOH, o întrebare ce rămâne în picioare este legată de motivul pentru care ceilalţi 111 membri ai Knessetului nu au semnat de asemenea. Cu puţin timp în urmă, Knessetul a adoptat o nouă lege pentru transplanturile de organe ce vizează să oprească turismul de transplanturi către China din acelaşi motiv adresat în petiţie: recoltarea imorală şi ilegală de organe din China.
În secolul 21, existenţa unui sistem susţinut de stat în care sunt reţinuţi şi ucişi prizonieri ai conştiinţei pentru organele lor vitale este o chestiune asupra căreia Israelul, dintre toate naţiunile, ar putea lua o puternică poziţie morală. Prin adoptarea unei asemenea poziţii, Israelul ar câştiga din nou respectul şi suportul întregii lumi, incluzând al celor 1,3 miliarde de chinezi care, dacă ar şti, ar condamna ei înşişi recoltarea forţată de organe de la proprii lor fraţi, aşa cum ar face-o oamenii din întreaga lume.
Ascunderea crimelor
Situaţia diplomatică pe care Israelul a experimentat-o cu ambasada chineză în ultimele zile nu este fara precedent, dar este un element standard în strategia regimului chinez de a-şi manifesta puterea în alte ţări şi de a ascunde crimele comise în cadrul recoltării de organe.
Pentru mai mult de un deceniu, ambasadele chineze din jurul lumii au răspândit informaţii false pentru a incita la ură împotriva practicanţilor de Falun Gong (o practică chinezească de cultivare a minţii şi corpului), au încercat să blocheze aflarea informaţiilor despre realităţile crude din China şi au folosit presiune diplomatică pentru a convinge liderii politici să se autocenzureze şi să îi cenzureze pe cetăţenii pe care îi conduc când vine vorba de recoltarea de organe.
În cazul abuzurilor comise în transplanturile de organe, unii doctori din străinătate au fost invitaţi în China, au primit un tratament de clasa întâi şi la întoarcerea în ţara lor de origine aceştia au lăudat situaţia transplanturilor din China. Aceşti doctori au evitat să adopte o poziţie asupra recoltării de organe pe baza dovezilor colectate de cercetători precum David Matas şi David Kilgour.
Prin dezumanizarea şi calomnierea victimelor, în special a practicanţilor Falun Gong, şi în acelaşi timp prin suprimarea oricărei cereri pentru o investigaţie, regimul chinez a permis timp de peste un deceniu recoltarea organelor de la cetăţeni paşnici întemniţaţi pe nedrept.
Se poate înţelege că presiunea din partea ambasadei chineze a forţat oficialii israelieni să aleagă să îi preseze pe cei 9 membri ai Knessetului – care de altfel nu au făcut altceva decât să îşi exercite dreptul la libertatea de exprimare, aşa cum este asigurat el de legea fundamentală a Israelului.
Faptele susţin decizia acelor membri ai Knessetului (MK). Există dovezi de necontestat de la care nici profesioniştii medicali şi nici cetăţenii nu îşi pot întoarce privirea. De asemenea, este necesară o investigaţie suplimentară şi complexă.
David Matas, un avocat pentru drepturile omului care timp de mulţi ani a adus criminali nazişti în faţa justiţiei, şi David Kilgour, fost secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific, au desfăşurat o investigaţie asupra acuzaţiilor privind recoltarea de organe ce are loc în China şi în 2006 au publicat un raport numit “Recoltarea Sângeroasă” (revizuit în 2007 şi publicat sub forma unei cărţi în 2009).
Acest raport inovator a oferit dovezi copleşitoare privind sistemul susţinut de statul chinez pentru recoltarea de organe de la practicanţi Falun Gong întemniţaţi. Este o practică ilegală şi imorală care aduce aminte de crimele comise împotriva umanităţii de către dr. Mengele şi alţi doctori nazişti.
În prezent, sute de mii de practicanţi Falun Gong sunt întemniţaţi în China, anonim şi fara sentinţă, supuşi la examinări medicale şi categorisire, şi de multe ori, ucişi după dorinţă atunci când organele lor se potrivesc cu un cumpărător.
Drepturile omului folosite ca stimulare
DAFOH este o organizaţie formată din doctori foarte respectaţi din întreaga lume. Mulţi dintre ei predau la universităţi sau sunt membri de vârf în organizaţii medicale. Câţiva dintre membrii DAFOH au contribuit cu munca lor la cartea “Ucişi pentru Organe: Afacerea Secretă a Recoltării de Organe din China”. Petiţia noastră, a DAFOH, este adresată Naţiunilor Unite şi pur si simplu cere o investigaţie asupra practicilor lipsite de etică de recoltare a organelor ce au loc în China.
Articolul din Haaretz citează sentimentul lui Yoel Hasson, membru al Knessetului, că semnătura sa este folosită pentru a “provoca guvernul chinez”. Din perspectiva victimei, apelul pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului nu este niciodată o provocare. Totuşi, din perspectiva făptaşului acest apel este întotdeauna perceput ca o provocare.
Poporul evreu ştie mai bine decât oricine că adoptarea unei poziţii pozitive pentru drepturile fundamentale este esenţială în salvarea vieţilor. Mărturia lui Jan Karski în faţa Şefului Justiţiei Americane, Felix Frankfurter, despre Holocaust ar fi fost percepută de asemenea că o “provocare” de care Germania nazistă.
Totuşi, dacă apelul lui Jan Karski pentru ajutor ar fi fost recunoscut imediat atunci ar fi fost salvate multe vieţi. Acum, apelul petiţiei DAFOH pentru o investigaţie poate duce la încetarea unor crime groaznice comise împotriva umanităţii şi poate salva vieţile a sute de mii de oameni.
Cerinţa petiţiei a generat o reacţie extrem de disproporţionată din partea ambasadei chineze din Israel. Dacă este nevinovat atunci regimul comunist chinez ar trebui să accepte orice investigaţie pentru a curăţa reputaţia “impecabilă” a programului naţional de tranplanturi de organe. Totuşi, reacţia ambasadei chineze sugerează că există lucruri ascunse în această problemă.
Deşi primele dovezi concludente despre recoltarea de organe din China au fost publicate în 2006 prin raportul Kilgour-Matas, până în prezent regimul chinez nu a oferit nicio dovadă pentru a dezminţi acuzaţii şi nu a oferit informaţii despre sursele a aproximativ 10.000-15.000 de organe ce sunt transplantate anual în China.
În raportul lor din 2011 pentru drepturile omului, atât Comitetul Congresional Executiv American asupra Chinei (CECC) cât şi Departamentul de Stat american au recunoscut existenţa unor rapoarte ce susţin că practicanţii din China sunt supuşi recoltării de organe. Preşedintele CECC, republicanul Chris Smith, a publicat un comentariu pe această temă în Washington Times în 18 septembrie 2012.
În octombrie 2012, 106 membri ai Congresului american au semnat o scrisoare în care cer Departamentului de Stat american să dezvăluie informaţii legate de recoltarea de organe din China. În 5 noiembrie 2012, Bob Doris, membru al Parlamentului scoţian, ce a semnat aceeaşi petiţie semnată de membrii Knessetului, a publicat propriul său Comunicat de Presă despre recoltarea ilegală de organe din China.
Apelul pentru drepturile omului este adânc înrădăcinat în umanitate. Cei nouă membri ai Knessetului ce au semnat petiţia noastră şi-au urmat conştiinţa, aşa cum au făcut-o alţi peste 130.000 de oameni din jurul lumi care au semnat de asemenea.
Va urmări oare regimul chinez să aplice presiune pentru înlăturarea celorlalte semnături rămase în vigoare? Aplicarea presiunii pentru retragerea semnăturilor nu modifică realitatea. Dacă regimul chinez se simte acuzat pe nedrept atunci o investigaţie complexă şi internaţională ar fi o măsură mai potrivită pentru a corecta afirmaţiile decât să preseze oamenii să îşi retragă semnăturile.
Niciodată să nu fii un spectator
Cuvintele lui Yehuda Bauer, profesor în studierea Holocaustului la Institutul Avraham Harman de Evreime Contemporană din cadrul Universităţii Israelite din Ierusalim, servesc ca un memento pentru noi toţi:
“Provin dintr-un popor care a dat lumii cele Zece Porunci. A venit timpul să le întărim cu altele trei, pe care ar trebui să le adoptăm şi cărora să ne dedicăm: să nu fii un criminal; să nu fii o victimă; şi niciodată, dar niciodată, să nu fii un spectator.”
O privire asupra documentarului “Ucişi pentru Organe” (http://www.youtube.com/watch?v=dJp0_LiTD7c), recomandat ca important de văzut de către Eamonn Fingleton, fost redactor la Forbes şi Financial Times, va arăta de ce aceşti 9 membri ai Knessetului au considerat că este drept să semneze o petiţie pentru investigarea acestei atrocităţi. Documentarul va servi de asemenea ca un memento pentru regimul comunist chinez că presarea oamenilor pentru a-şi retrage semnăturile de pe petiţie nu este mai diferită de a presa oamenii să creadă că 2 plus 2 este 5.
Torsten Trey, MD, PdD este director executiv al organizaţiei Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe şi editor, alături de David Matas, al “Ucişi pentru Organe: Afacerea Secretă a Recoltării de Organe din China.”