"Am fost la cumpărături" - Prefectul Capitalei nu ştia care este situaţia la zi a infecţiilor cu coronavirus

Gheorghe Cojanu
Gheorghe Cojanu (Screenshot)

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a fost, duminică, la Digi 24, protagonistul unui dialog ireal. Mai exact, după ce, în jurul orei 19.00 a făcut unele declaraţii neclare privind rata de infecţie din Bucureşti şi cu luarea deciziilor în scenariul roşu, prefectul a revenit în direct, la acelaşi post de televiziune, pentru a da un drept la replică unor invitaţi care îi ceruseră demisia. Totuşi, nici de această dată, la 10 ore de la comunicarea publică a datelor oficiale despre situaţia la zi a epidemiei de coronavirus, Cojanu nu ştia care este numărul de noi infectări din Capitală, invocând drept motiv faptul că ar fi fost la “cumpărături”.

“Aşa este, nu am avut numărul de îmbolnăviri, eu eram la cumpărături. Am fost înştiinţat de domnul colonel Precup, de la ISU, că este 3,02 şi că trebuie să ne vedem la Prefectură. M-am prezentat. Colega dumneavoastră a făcut precizarea că sunt mai mult de 500 de infectări. Ei, eu nu avut această informare, singurul lucru pe care îl ştiam era numărul total de infectări pe ultimele 14 zile. Dacă aş fi avut şi ce era ieri… Eu nu primisem [buletinul – n.r.], la ora la care am fost informat de acest aspect, nu îl primisem. La noi se trimite pe email. Eu le primesc de la DSP, nu din alte surse”, a precizat Cojanu.

La insistenţa moderatorului emisiunii dacă s-a lămurit în privinţa numărului de noi cazuri de infectare din ultimele 24 de ore comunicate pentru Bucureşti, prefectul a spus că nu este lămurit şi că va afla luni care este situaţia, când i se vor transmite datele în mod oficial.

“Nu m-am lămurit şi o să-l aflu mâine când mi se dă oficial. DSP-ul ne va trimite oficial mâine [luni – n.r.] la ora 10.00 şi în urma acestei comunicări vom lua măsurile la ora 15.00 în şedinţă. Restul, ce spuneţi dumneavoastră că nu am făcut într-o oră este o aberaţie. Mâine mă voi interesa de ce nu mi-au fost trimise datele în timp real. Mâine dimineaţa îmi vor fi comunicate datele oficiale şi voi întreba de ce comunicarea zilnică pe email nu a ajuns. Noi avem mâine acolo un om de permanenţă care mi-a spus că nu a intrat niciun fel de comunicare. Mâine o să cer socoteală”, a afirmat Cojanu.

Reamintim că, duminică, premierul Ludovic Orban a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, măsurile pe care le vor impune autorităţile în contextul în care Bucureştiul a intrat oficial în scenariul roşu, rata de infectare cu COVID-19 fiind de 3,02 la mia de locuitori. Printre măsuri se numără obligativitatea purtării măşti în spaţiile deschise, desfăşurarea şcolii exclusiv online, închiderea restaurantelor, teatrelor, cafenelelor, cinematografelor.

E posibil să urmeze şi alte măsuri, dacă situaţia o impune, a explicat Orban, care a punctat că, odată ce Direcţia de Sănătate Publică a transmis că Bucureştiul a intrat în scenariul roşu, nu se mai poate da înapoi, trebuie adoptate măsurile din Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură