Capitala intră în scenariul roşu. Masca devine obligatorie în spaţii deschise, se închid şcolile şi restaurantele

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a anunţat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, măsurile pe care le vor impune autorităţile în contextul în care Bucureştiul a intrat oficial în scenariul roşu, rata de infectare cu COVID-19 fiind de 3,02 la mia de locuitori. Printre măsuri se numără obligativitatea purtării măşti în spaţiile deschise, desfăşurarea şcolii exclusiv online, închiderea restaurantelor, teatrelor, cafenelelor, cinematografelor.

E posibil să urmeze şi alte măsuri, dacă situaţia o impune, a explicat Orban, care a punctat că, odată ce Direcţia de Sănătate Publică a transmis că Bucureştiul a intrat în scenariul roşu, nu se mai poate da înapoi, trebuie adoptate măsurile din Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă.

"În conformitate cu prevederile legale, cu hotărârea de guvern privind starea de alertă, DSP transmite către Prefectură în termen de 24 de ore şi Prefectura convoacă Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă în termen de maximum 48 de ore. Se va constata depăşirea ratei de 3 la mie şi luarea măsurilor care sunt stabilite prin prevederile legii si ale hotărârii de guvern. Principalele măsuri sunt cunoscute:

În primul rând obligativitatea portului măştii în toate spaţiile deschise, alături de spaţiile închise, suspendarea cursurilor şcolare şi organizarea orelor în sistem online în toate şcolile, suspendarea activităţilor în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele, în spaţii închise. Acestea sunt principalele măsuri care sunt adoptate. Ele sunt cunoscute. Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă va trebui să le implementeze şi, evident, să şi gândească un plan de implementare", a declarat Orban.

Şeful Guvernului a precizat că ştie că există "o anumită nelinişte" în rândul părinţilor legată de începerea activităţii şcolare online.

"Imediat după luarea deciziei, ştiţi că noi avem o ordonanţă de urgenţă în curs de adoptare, pe care am dezbătut-o în primă lectură şi pe care o vom adopta săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte, care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învăţământul în sistem online", i-a asigurat Orban pe părinţi.

Întrebat dacă nu trebuia să se ia mai repede decizia închiderii şcolilor, nu în 48 de ore de când DSP a constatat că Bucureştiul a intrat în scenariul roşu, prim-ministrul a replicat:

"Acestea sunt prevederile legale, care au stabilit un termen de 24 de ore de transmitere a datelor de la DSP către Prefectură şi 48 de ore către Prefectură. Acum trebuie făcută o analiză încă o dată a tuturor raportărilor de la centrele de diagnosticare, de asemenea trebuie făcută analiză la focare, pentru că din indicele respectiv se scad acele cazuri care nu sunt cazuri de răspândire în comunitate, ci cazuri în focare. După părerea mea, odată ce DSP a transmis către Centrul de Comandă a Intervenţiei şi către Prefectură indicele de 3,02, nu se mai poate întoarce situaţia. Nu văd un motiv pentru care s-ar putea întoarce. Sigur că, de regulă, raportările din ziua duminică, de la 10, până luni la 10 cuprind mai puţine cazuri, din cauză că se efectuează mai puţine teste. Dar odată indicele depăşit, cred că trebuie adoptate măsurile".

Declaraţiile integrale în materialul video.