"Am decis să nu mai plătim" - Boicotul chinezesc la plata ipotecilor se extinde

(Fred Dufour/Getty Images)

Boicotul ipotecar al cumpărătorilor de locuinţe din China, care a determinat Beijingul să se grăbească să evite o prăbuşire potenţial devastatoare în ceea ce reprezintă cel mai mare activ din lume, se extinde şi, potrivit Bloomberg, unii furnizori ai dezvoltatorilor imobiliari chinezi refuză acum şi ei să ramburseze împrumuturile bancare din cauza facturilor neplătite care le sunt datorate, semn că boicotul împrumuturilor care a început cu cumpărătorii de locuinţe începe să se extindă.

Într-un zguduitor studiu de caz a ceea ce se întâmplă când o schemă piramidală intră pe invers, sute de contractori ai industriei imobiliare s-au plâns că nu îşi mai pot permite să îşi plătească propriile facturi deoarece dezvoltatorii, inclusiv China Evergrande Group, încă le datorează bani, a relatat Caixin, citând o declaraţie primită marţi de la un furnizor.

Similar cumpărătorilor de locuinţe care au luat atitudine şi refuză să plătească pentru proprietăţile rămase nefinalizate, un grup de mici întreprinderi şi furnizori au distribuit o scrisoare online în care spun că nu vor mai plăti datoriile după ce criza de lichidităţi a Evergrande i-a lăsat fără bani.

"Am decis să nu mai plătim toate împrumuturile şi arieratele şi îi sfătuim pe semenii noştri să refuze orice cerere de a fi plătiţi pe credit sau factură comercială. Evergrande ar trebui să fie considerat responsabil pentru orice consecinţă care va urma din cauza reacţiei în lanţ a crizei lanţului de aprovizionare", a declarat grupul în scrisoarea datată 15 iulie, care a fost trimisă biroului din Hubei al dezvoltatorului.

După cum spune Bloomberg, "protestul privind plăţile este cel mai recent semn al modului în care o mişcare a cumpărătorilor de locuinţe de a boicota ipotecile pe casele neterminate din China se răspândeşte afectând alte sectoare din economie".

Acesta este de asemenea motivul pentru care Beijingul ar trebui să se sperie (dacă nu o face), întrucât ceea ce se întâmplă în China este mult mai rău decât ceea ce s-a întâmplat în martie 2020, când maşinăria globală de creditare s-a oprit, doar că atunci a fost pentru că nu exista altă opţiune, acum este o evoluţie voluntară şi nici măcar teama de represalii din partea dictaturii chinezeşti nemiloase, autoritare nu opreşte milioane de oameni să facă apel la un boicot sistemic, unul care poate răsturna în câteva clipe întregul sistem financiar chinezesc de 60 de trilioane de dolari.

Situaţia este atât de gravă, încât până şi Bloomberg a renunţat să mai încerce să cosmetizeze realitatea dramatică.

Această evoluţie subliniază o dilemă pentru guvernul lui Xi Jinping, care trebuie să decidă pe cine să salveze, în timp ce criza imobiliară a ţării se adânceşte: Ajutorul acordat unor debitori ar putea determina ameninţări de neplată din partea altora. Pe când cedarea cererilor de sprijin ar putea pune presiune asupra finanţelor statului, ignorarea acestora ar putea duce la o spirală a neplăţilor, pe măsură ce tot mai mulţi debitori refuză să îşi îndeplinească obligaţiile.

Greva creditelor ipotecare, care a început la sfârşitul lunii iunie într-un proiect Evergrande din Jingdezhen, aflat în impas, s-a extins rapid la cel puţin 301 proiecte din aproximativ 91 de oraşe. Protestele au exacerbat problemele imobiliare ale ţării şi ameninţă să deraieze încercările de a revigora piaţa pe fondul încetinirii economice. Potrivit unor estimări, milioane de credite ipotecare sunt acum implicate.

În timp ce presiunea asupra Beijingului pentru a lua măsuri creşte, autorităţile au îndemnat băncile să stimuleze acordarea de împrumuturi constructorilor pentru a ajuta la finalizarea proiectelor şi, de asemenea, iau în considerare posibilitatea de a acorda proprietarilor de locuinţe o perioadă de graţie pentru plăţi.

Refuzul cumpărătorilor de locuinţe de a plăti ipotecile provine din practica larg răspândită în China de a vinde apartamentele înainte de a fi construite. Această practică a făcut implozie în ultimul an, când dezvoltatorii chinezi cu un grad de îndatorare prea mare au fost măturaţi de un val de insolvenţă şi au intrat în criză din cauza rambursării datoriilor, pe măsură ce fondurile s-au epuizat şi construcţia s-a oprit în tot mai multe proiecte.

Băncile chineze susţin că riscurile legate de neplata creditelor pentru locuinţe sunt controlabile, iar până în prezent au dezvăluit doar 2,1 miliarde de yuani (311 milioane de dolari) de credite cu risc. Aceasta, desigur, este o minciună: GF Securities Co. se aşteaptă ca până la 2 trilioane de yuani de credite ipotecare să fie afectate de boicot. Asta înseamnă milioane de credite ipotecare.

În total, băncile chineze au în portofoliu 38 trilioane de yuani de credite ipotecare rezidenţiale restante şi 13 trilioane de yuani de împrumuturi acordate dezvoltatorilor imobiliari asediaţi din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie