Altfel de olimpici, altfel de tratament? Campionilor matematicieni li se refuză premierea!
alte articole
Ministerul Finanţelor nu a aprobat plăţile pentru premierea olimpicilor internaţionali la matematică, măsură pe care Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România - care este şi coordonatorul lotului olimpic - o critică într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului şi Preşedinţiei. România a ocupat primul loc în Uniunea Europeană şi locul 10 în lume, în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Matematică de anul acesta, elevii aducând acasă două medalii de aur, trei de argint şi una de bronz.
În anii anteriori, elevii români care au luat medalii la olimpiadele internaţionale erau recompensaţi cu un premiu de cel mult 2.000 de euro pentru medalia de aur. Anul acesta, însă, Ministerul de Finanţe nu a aprobat plata acestor bani către olimpici, potrivit coordonatorului lotului olimpic la matematică, Radu Gologan. „Pentru anul 2011, după luni de întârzieri, finalul prevăzut pentru iulie, anul curent, a fost inexplicabil: în ultimul moment, elevi, profesori şi şcoli au fost întorşi din drum pentru neaprobare din partea Ministerului de Finanţe", se arată în această scrisoare. Gologan afirma că este „revoltat”, mai ales că Ministerul Finanţelor a aprobat plata a 5 milioane de euro pentru recompensarea olimpicilor sportivi care au luat medalii la Jocurile de la Londra.
Alte câteva pasaje sunt edificatoare în ceea ce priveşte starea de spirit existentă în acest moment printre Olimpicii români la matematică. „Stimaţi domni, responsabili de viitorul acestei ţări: trăim cu toţii acel normal sentiment înălţător al tricolorului deasupra noastră ca semn al victoriei genei noastre şi devastator al nereuşitei, unde ne refulăm acuzând politicul sau neputinţa. Realizaţi însă că aceşti copii şi tineri a căror supărare o transmit (poate ei, naivi şi educaţi, nu o vor recunoaşte), matematicieni în devenire, fizicieni, biologi, chimişti, informaticieni, care acum vă judecă prin naivitatea bucuriei vârstei (şi vă iartă dacă le veţi arăta ca îi respectaţi), au monopolizat procente de încredere ştiinţifică incredibile în marile universităţişi centre de cercetare din lume. Dacă ei părăsesc România acum pentru a învăţa sau a se realiza, România trebuie să le rămână în suflet. Domnilor, ca o concluzie, cea mai mare nemulţumire a mea, pe care vă conjur să o desfiinţaţi, este complexul clasei politice faţă de pregătirea intelectuală normală dată de şcoala românească de excelenţă prezentă încă în fiecare judeţ şi faţă de proliferarea nonvalorii, inclusiv în sport, pe care din păcate nu ştiţi să o îndepărtaţi.
Radu Gologan, fost modest olimpic internaţionalîn 1970, 1971, coordonatorul Olimpiadelor de Matematică din 2001, Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România
*
În perioada 4-16 iulie s-a desfăşurat la Mar del Plata, Argentina, ediţia 2012 a Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Lotul olimpic care a reprezentat România a fost condus de profesorul Radu Gologan, ocupând primul loc din Uniunea Europeană şi locul 10 din 100 de ţări, potrivit clasamentului neoficial realizat în fiecare an după acest eveniment. Omer Cerrahoglu (Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare) şi Radu Bumbăcea (Colegiul Naţional Tudor Vianu Bucureşti) au obţinut medaliile de aur.