Muncitorii de la Foxconn protestează împotriva cerinţelor prea ridicate pentru iphone 5

(Brendan Smialowski / Getty Images)

Mii de muncitori de la o fabrică Foxconn din nordul Chinei ce produce componente pentru iphone 5 de la Apple, au intrat în grevă, mulţi spunând că cererile pentru calitate sunt pur si simplu prea ridicate, a declarat un grup pentru drepturile muncii.

În anii recenţi au existat mai multe proteste şi revolte la scara mare la centrele Foxconn, incluzând unul care a implicat mii de muncitori la o centrală din Taiyuan. Au avut loc de asemenea şi multe sinucideri, pe lângă două explozii la două fabrici.

Grupul din New York China Labor Watch (CLW) a declarat că greva de la fabrica din Zhengzhou, localizată în provincia chineză central-nordică Henan, a început vineri, 5 octombrie, şi la ea au participat între 3.000 şi 4.000 de muncitori ai Foxconn.

“Această grevă este un rezultat al faptului că muncitorii sunt mult prea presaţi”, a susţinut şeful CLW, Li Qiang, într-o declaraţie.

Muncitorii au spus CLW că un anumit număr de linii de producţie pentru iphone 5 din diverse fabrici au fost închise toată ziua vineri.

Muncitorii au spus grupului pentru drepturile muncii că Foxconn le-a cerut să muncească în timpul sărbătorii şi a ridicat cerinţe stricte asupra calităţii produsului fara să ofere o pregătire pentru acumularea de cunoştinte necesare acestui domeniu. Acest lucru a făcut ca muncitorii să producă componente care nu respectau cerinţele de calitate, fiind presaţi şi mai mult în acest fel. Grupul a declarat că atât conducerea fabricii cât şi Apple au impus cerinţele de calitate asupra muncitorilor.

“Cu asemenea cereri, angajaţii nu au putut să ofere iphone-uri care să respecte standardul”, a declarat CLW. Inspectorii Foxconn pentru controlul calităţii au intrat în conflicte cu muncitorii şi au fost bătuţi de mai multe ori de către muncitori. “Conducerea fabricii a ignorat plângerile legate de aceste conflicte şi nu a luat măsuri de corectare a situaţiei.”

De asemenea, a avut loc o bătaie între muncitori şi inspectori care a dus la distrugerea uneia dintre camerele de inspecţii ale fabricii şi spitalizarea unui număr de oameni, a declarat grupul. Recent, inspectorii au primit ameninţări şi când aceste probleme au fost raportate conducerii aceasta le-a ignorat şi nu a făcut nimic în schimb.

Problemele de producţie, alături de faptul că muncitorii au fost forţaţi să lucreze în timpul sărbătorii, au declanşat o încetare la scare mare a muncii în acea fabrică, atât muncitorii cât şi inspectorii luând parte la grevă.

Foxconn a negat existenţa unei greve în Zhengzhou, spunând că problemele care au avut loc acum câteva zile au fost mici şi imediat rezolvate.

“Orice raport cu privire la existenţa unei greve a muncitorilor este greşit”, a declarat Foxconn agenţiei Reuters prin email. A adăugat că “nu au avut loc opriri ale producţiei în acea fabrică sau oricare altă fabrică Foxconn, iar producţia merge după program.”

Conform website-ului CNET, fabrica din Zhengzhou foloseşte aproximativ 190.000 de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe