Cererile ONRC de unificare a taxelor vor fi dezbătute în perioada următoare în Guvern

Parlamentul României (Epoch Times România)
Epoch Times România
02.08.2012

Propunerile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) privind comasarea unor taxe şi tarife pentru operaţiunile oficiilor de pe lângă tribunale, pentru simplificarea procedurilor de înregistrare, vor fi introduse în perioada următoare pe agenda Executivului, a anunţat instituţia.

"În data de 30 martie 2012 pe site-urile Ministerului Justiţiei şi Oficiului Naţional al Registrului Comerţului s-au publicat, în conformitate cu articolul 6 din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea taxelor şi tarifelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale şi Nota de Fundamentare. (...) Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea taxelor şi tarifelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale va fi inclus pe Agenda de lucru a Guvernului în perioada următoare", se arată într-un comunicat transmis de ONRC.

Scopul Proiectului de Hotărâre a Guvernului este de simplificare a procedurilor de înregistrare în registrul comerţului, prin aplicarea de taxe şi tarife unice pentru înregistrarea în registrul comerţului, care asigură crearea premiselor pentru plata on-line, utilizând cardul bancar prin Sistemul Naţional Electronic de Plată Online (SNEP), precum şi eliminarea timpilor alocaţi pentru calcularea, la ghişeu, a contravalorii serviciilor prestate.

De asemenea, măsura va facilita stabilirea exactă a taxelor şi tarifelor fiind realizată numai prin întocmirea notelor de calcul, achitarea fiind efectuată după emiterea notelor de calcul. Prin introducerea noului sistem notele de calcul vor fi generate de sistemul informatic numai pentru verificare.

"Iniţiatorii Proiectului de Hotărâre a Guvernului nu şi-au propus grevarea suplimentară a comercianţilor, noile taxe şi tarife unice fiind determinate prin însumarea contravalorii serviciilor prestate şi a comisioanelor percepute pentru operaţiunile efectuate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale pentru alte instituţii aşa cum au fost prevăzute în HG nr.113/2010, şi au avut în vedere ca bază de calcul încasările şi numărul de înregistrări din anul 2011. Creşterea veniturilor la bugetul de stat pentru următorii 5 ani cu un procent anual de 5% faţă de anul anterior, se bazează exclusiv pe creşterea numărului de operaţiuni de înregistrare previzionate. Per ansamblu, nu sunt creşteri ale cuantumului taxelor pentru operaţiunile de înregistrare în registrul comerţului. Oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale încasează în afara taxelor de înregistrare în registrul comerţului tarife pentru serviciile prestate de alte instituţii (Monitorul Oficial, ANAF, UNPIR,etc.) acestea rămânând neschimbate", se mai spune în comunicat.

Astfel, în sistemul actual de taxare pentru înregistrarea unei persoane fizice, costul este de 90 lei, iar taxa cuprinde înmatriculare - 30 lei; obţinere CUI - 10 lei; obţinere cazier fiscal - 10 lei; transmitere declaraţii către autorităţi - 10 lei; eliberarea certificatului constatator - 30 lei. Prin unificarea acestor taxe se va plăti o singură dată 90 lei.

Totodată, pentru înregistrarea unei persoane juridice, cu un singur asociat şi cererea de autorizare pentru 2 obiecte de activitate se plăteşte în prezent 244,95 lei, taxele care o compun fiind: verificare unicitate sediu - 10 lei; verificare unicitate asociat unic - 10 lei; înmatriculare - 120 lei; obţinere CUI - 10 lei; certificat constatator Lg.359/2006 (2ex.) - 60 lei; transmitere declaraţii către autorităţi - 10 lei; transmitere publicare acte în Monitorul Oficial - 10 lei; obţinere cazier fiscal - 10 lei; îndrumare prealabilă - 4,95 lei.

După aprobarea proiectului ONRC se va plăti o singură dată 250 lei.

"Cuantumul taxelor şi tarifelor percepute de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale pentru operaţiunile efectuate la registrul comerţului este neschimbat încă din anul 2004 când, prin HG nr.913/2004, s-au stabilit taxele şi tarifele aferente operaţiunilor de înregistrare în registrul comerţului, potrivit reprezentanţilor ONRC. În perioada 2007 – 2012, prin comasare sau eliminare numărul taxelor şi tarifelor s-a redus de la 27 la 11, aşa cum reiese din proiectul de Hotărâre a Guvernului", se mai spune în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor